IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 21 септември

07:24 | 21.09.11 г.
Преглед на печата за 21 септември

Има седем кандидати да строят кръстовището на Лъвов мост
в. Дневник

Седем са консорциумите, които подадоха документ за проектиране и строителство на кръстовище на две нива при Лъвов мост в София, стана ясно при отварянето на офертите днес.

Сред тях са "Пътностроителна техника" АД на Васил Божков в сдружение с испанската "Аксиона", с което кандидатства и за лот 4 на магистрала "Струма", турската "Доуш", която работи по софийското метро, и изпълнителят на много проекти в София и страната "Главболгарстрой" в обединение със "Стройинжект" и още две по-малки фирми.

Интерес към проекта за естакада на Лъвов мост в София е проявила и варненската "Хидрострой" АД, която често печели обществени поръчки във Варна в сдружение с руската компания "Мостовик", както и българските "Геотехмин" и "Геострой" в обединение с няколко по-малки фирми.

Жилище на кредит - със семеен бюджет над 2000 лв.

в. Дневник

Семейството има месечен бюджет около и над 2000 лв., от който може да отделя до 40% за месечна вноска по жилищен кредит, или 800 лв. Търси предимно жилище с цена до 50 000 евро, с финансиране на кредита в размер на 80-90% от оценката на имота. Това означава кредит за 40 000 евро. Месечната вноска на заем с такъв размер и срок от 25 години е около 300 евро.

Това е профилът на клиента, който може да си позволи покупка на жилище със заем, описан от кредитния консултант "Кредитланд". Профилът е изграден в резултат от изследване на потребителското търсене и нагласи на пазара на имоти, проведено от "Кредитланд" и финансовия съветник "Моите пари". Проучването е направено чрез анкета сред посетителите на интернет сайтовете на двете компании.

Държавата си иска 182 дка гори от Баневи
в. Стандарт

Държавата си иска 182 570 кв. м земя от семейство Баневи. Това съобщиха от Съдебната палата в Добрич, където вчера Окръжният съд даде ход на делото. То е образувано по иск на държавата в лицето на земеделския министър срещу фирмите на Баневи "Русалка тур" ООД и "Паррус" ЕООД. От съда уточняват, че ищецът претендира за право на собственост върху поземлен имот в землището на каварненското село Свети Никола, който е с предназначение на земя от Държавен горски фонд. Държавата твърди, че имотът е нейна собственост, тъй като попада в Държавен горски фонд и без основание се намира във фактическа власт на "Паррус" ЕООД. Защитата на Баневи обаче е категорична, че фирмите на фамилията са взели ваканционното селище "Русалка" по силата на приватизационна сделка през 1999 г.

Мол става кметство
в. Стандарт

Първият мол във Варна "Пфое мол" става кметство и ще приюти администрацията на район "Младост". В момента чиновниците са пръснати в няколко общински апартамента. На последната си сесия Общинският съвет взе решение за публично-частното партньорство с фирма "Люк" АДСИЦ, собственик на сграда и единствения играч в търга.

ГЕРБ започна да харизва земя
в. Сега

В битката за гласове покрай местните избори управляващите бързо усвоиха похватите на кабинета "Станишев" за щедри бонуси към земеделците. Изненадващо вчера парламентарната комисия по земеделие по предложение на депутата Владимир Тошев (ГЕРБ) се сети за хилядите земеделци, които навремето са изкупили сградите на бившите ТКЗС-та, овчарници и селскостопански дворове, но не и земята под тях и прилежащите ниви. Депутатите на Бойко Борисов дружно направиха подарък към тези фермери и занапред те няма да плащат наем на държавата и ще ползват земята безвъзмездно. Управляващите взеха това решение, макар и експертите от министерството на земеделието да ги предупредиха, че ЕК може да започне наказателна процедура срещу България за извършена непозволена държавна помощ.

И магистрати напират за работа в БОРКОР
в. Сега

Съдии и прокурори ще работят в Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, по-известен като БОРКОР. Това стана ясно на последното заседание на Висшия съдебен съвет.

До този момент се предвиждаше единствено в Консултативния съвет да се командироват хора от изпълнителната, законодателната и съдебната власт. Те обаче няма да са в никакви правоотношения и няма да вземат възнаграждения. Сега за първи път става дума в БОРКОР да работят съдии и прокурори като експерти срещу възнаграждение. В съдебния закон обаче не е предвидено магистрати да могат да бъдат командировани в органи извън съдебната система.


Борисов се извини на протестиращите срещу шистовия газ

в. Новинар

Не бих подписал на инат. Това заяви в Банкя премиерът Бойко Борисов по повод изказването си преди дни в Добрич, че, ако протестиращите срещу проучванията за добив на шистов газ в града продължават да го дразнят, ще подпише на инат.

„На площада в Добрич целият град се беше изсипал. 300 метра ги минах за час и 15 минути, давайки автографи, снимки и радост на хората”, посочи Борисов. По думите на премиера протестиращите в Добрич са били „двама – трима човека”, които изпълнявали политическа поръчка, а хиляди хора са били на площада.

Без интерес към ИКЕА
в. Новинар

Без истеричен наплив и опашки мина откриването на магазина на шведската мебелна верига ИКЕА. Стартът на веригата у нас във вторник сутринта беше разочароващ.

Дали заради кризата, заради откриването в работен ден или по други причини, десетте хиляди души, истерията и огромните задръствания, които се очакваха при откриването на магазина в столицата, не се състояха.

Вместо това преди насрочения за 10 часа сутринта старт на магазина посетителите бяха посрещани от огромни празни пространства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още