IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Информацията за финансите, с които партиите ще се явят на избори, ще е публична

Данните ще бъдат публикувани след 26 септември в единния регистър по Изборния кодекс (ЕРИК) и ще са достъпни чрез интернет страницата на Сметната палата

13:03 | 20.09.11 г.
Информацията за финансите, с които партиите ще се явят на избори, ще е публична

Информацията за финансите, които партиите ще получат за изборната кампания, ще бъде публична, съобщи председателят на Сметната палата Валери Димитров, предаде БТА.

Димитров представи единния регистър по Изборния кодекс (ЕРИК), където след 26 септември тази информация ще бъде достъпна и за обществеността. В регистъра ще може да се влиза през банер на интернет-страницата на Сметната палата.

Софтуерът струва 228 хил. лв. и е направен от фирмата "Информационнo обслужване". Регистърът има три модула, от които два са служебни и един е за обществено ползване. Партиите ще подават информация за даренията в регистъра до 24 часа след балотажа, след което ЕРИК спира приема на данни.

Веднага след като получат даренията, партиите и инициативните комитети са длъжни да го обявят в регистъра в законово установения срок, каза Валери Апостолов, зам.-председател на Сметната палата.

В ЕРИК вече е качена основната информация, като продължава вписването на данни от общинските избирателни комисии. Информацията от ЦИК също е в регистъра, каза Димитров.

Партиите не могат да получават дарения от юридически лица и еднолични търговци, анонимни дарения, както и от чужди юридически лица, религиозни организации, правителства и организации с идеална цел. Даренията могат да бъдат до 10 хил. лв. за една календарна година, като с декларация по образец се обявява произходът на дарените средства.

Операциите, свързани с получени или изразходвани суми над хиляда лева, трябва да се правят единствено по банков път, каза Апостолов.

Според Изборния кодекс в Сметната палата се създава единен публичен регистър на партиите, коалициите от партии и инициативните комитети, участващи в съответния вид избори, който се поддържа до следващите избори.

В регистъра се включват данни за имената на партиите, тяхната регистрация или произхода на средствата, ако надминават 1 000 лв. Вписват се още имената на хората, които са представили безвъзмездно вещи и услуги на стойност над 1 000 лв. В системата ще бъдат публикувани и отчетите на партиите, които трябва да се предоставят до 30 дни след изборите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още