IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран предлага да построи петролна рафинерия във Варна

Областният управител на Варна Данчо Симеонов ще информира правителството за изразените намерения, съобщиха след днешната среща на управителя с посланика на Иран Голамреза Могадам

11:44 | 20.09.11 г. 1
Иран предлага да построи петролна рафинерия във Варна

Иран предлага на България да бъде построена петролна рафинерия във Варненска област. Тези намерения са били изразени по време на днешната среща на областния управител на Варна Данчо Симеонов с посланика на азиатската държава Голамреза Багери Могадам, придружаващ делегация от иранската област Западен Азербайджан, съобщи БТА.

Посланикът на азиатската държава обясни, че страната му е готова да построи рафинерията изцяло, като формата е съвместно участие или самостоятелно изпълнение. "Готови сме да изпълним този проект по начин, който България предпочита", посочи дипломатът.

Иран има огромен опит в нефтопреработвателната промишленост, като в момента в страната се изграждат 10 рафинерии, съобщи Голамреза Багери Могадам и допълни, че са на второ място в света по залежи на петрол и по износ сред страните от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Областният управител на Варна Данчо Симеонов обеща, че ще информира правителството за разговорите с делегацията от Иран и за изразените намерения.

По-рано днес Симеонов и колегата му от областта Западен Азербайджан в Иран Вахид Джелалзаде подписаха споразумение за сътрудничество. Иранската провинция е готова да работи в областта на транспорта, туризма, икономиката и др.

Обсъждано е и в бъдеще, ако съществува възможност, да бъде разкрита и автобусна линия от Варна до столицата на иранския Западен Азербайджан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Интересно, че интерес за крупни инвестиции има към морските ни градове а слагаме акцент върху инфраструктурата обслужваща предимно София!???! Припомням, че и австрийци спрягаха Варна / наред с Констанца и Одеса/ като евентуална локация за строеж на металургичен комбинат ЗА 5 МИЛИАРДА ЕВРО/ защо ли не спрягаха София или околностите и!!? там ще има метро!:))// Руснаци пък искаха съвместно производство на автомобили пак във Варна!? Каква ли им е логиката за крупни инвестиции в морските ни градове, където НЯМА метро и инфраструктура свързваща ги с Европа по суша!!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още