IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР предвижда повишение на цената на газа от октомври с 8,6%

Цените на синьото гориво, по които "Булгаргаз" купува от трите компании доставчици (основно от "Газпром"), имат увеличение между 10% и 25%

10:48 | 20.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
ДКЕВР предвижда повишение на цената на газа от октомври с 8,6%

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предвижда повишение на цената на природния газ от 1 октомври с 8,6%. Това става ясно от публикуваното предварително решение на ругулатора.

Според изчисленията на ДКЕВР, цената на синьото гориво, продавано в страната от „Булгаргаз“ ЕАД, би трябвало през четвъртото тримесечие да струва 605,15 лв./1000 куб. м. без ДДС. Предложението на газовата компания беше за повишение на цената на газа от октомври с близо 14%.

Експертите на комисията мотивират предварителното си решение с факта, че на основата на анализ за реализираните количества газ на пазара през минали периоди посочените от "Булгаргаз" обеми са завишени.

От държавната комисия смятат също, че газовата компания не е представила необходимите данни, въз основа на които в цената на горивото би могло да се включи и недовзетият приход за минали периоди.

От ДКЕВР същевременно отчитат, че цените на алтернативните горива (мазут и газьол) през изтичащото тримесечие са се увеличили в рамките на 8,4-10,8%.

Цените на газа, който купува "Булгаргаз" от трите компании доставчици (основно от Газпром), имат увеличение между 10% и 25%, отбелязват от ДКЕВР, без да уточняват кой доставчик с колко е покачил цената си. 
  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още