IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ организира изложба и игри с евро валутата

Пътуващата изложба ще бъде представена между 16 септември и 20 ноември в паричния салон на БНБ

16:50 | 15.09.11 г.
<p>
	Една от игрите, посветена на еврото. <em>Илюстрация: БНБ</em></p>

Една от игрите, посветена на еврото. Илюстрация: БНБ

БНБ ще бъде домакин на пътуващата изложба "Еврото“, организирана за първи път в България от Европейската централна банка и Българската народна банка в периода от 16 септември до 20 ноември 2011 г.

Изложбата ще бъде представена в паричния салон на банката всеки работен ден между 9:00 и 16:00, както и в почивните дни между 10:00 и 17:00, с изключение на периода 22-25 септември.

Изложбата е отворена за широката общественост и е безплатна. Насочена е по-специално към „евро поколението“ деца на възраст между 8 и 12 години. През последните няколко години тя е посетена от над 100 000 души от цяла Европа – от Талин до Рим, Берлин и Париж.

Организирана във формата на игри и интерактивни презентации, изложбата приканва посетителите да научат повече за евробанкнотите и монетите в пет тематични области: банкноти, монети, защитни елементи, история на парите и детски кът.

В изложбата са включени видеоигри, филми и уникални експонати, свързани с производството на пари, например холограма от банкнотата от 50 евро, възпроизведена в гигантски размер.

Три видеоигри дават възможност на посетителите да се потопят във вълшебния свят на седем банкноти (от 5 до 500 евро), да проверят познанията си за Европа, като свържат националната страна на монетите със съответните им държави, или да се запознаят със защитните елементи, сглобявайки накъсана банкнота.

С помощта на интерактивни средства любознателните могат да научат как да разпознават защитните елементи, за да могат лесно да проверят дали една банкнота е истинска. На посетителите се раздават безплатни справочници с описанието на защитните елементи.

По-младите посетители могат да проследят историята на едно полицейско разследване, написана от деца от над десет европейски държави. С помощта на интерактивните табла възрастните могат да сравняват истински и фалшиви банкноти или да разпознават от кои държави от еврозоната са представените монети. Могат също така да се опитат да вдигнат тежест, равна на тази на златно кюлче.

През периода на провеждане на изложбата „Еврото“ в Българската народна банка е предвидено провеждането на две състезания – за рисунка и есе, в които всички участници печелят награди. Темата и на двата конкурса е „Моята идея за български символ на европейските пари“. Състезанието за рисунка е за деца, които към 16 септември не са навършили 12 години, като крайният срок за участие в него е 21 октомври 2011 г. Всички останали, които към 16 септември имат навършени 12 години, имат възможност да участват в конкурса за есе. За тях също са предвидени награди, като срокът за изпращане на есетата е до 21 октомври 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още