IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агросекторът получи обещание за 1,3 млрд. лв. субсидии през 2012 г.

41 млн. лева европейски средства, забавени от миналата година, ще бъдат изплатени на животновъдите до края на годината, съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов

16:52 | 15.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Агросекторът получи обещание за 1,3 млрд. лв. субсидии през 2012 г. Сумата се получава като се съберат 500 млн. лева национални доплащания и държавни помощи плюс 800 млн. лева европейски средства, заяви в Първомай земеделският министър Мирослав Найденов, съобщиха от пресцентъра на агроминистерството.

Найденов каза, че за първи път е подписано споразумение със земеделските асоциации за размера на субсидиите, преди да бъде приета бюджетната рамка за 2012 г. 

От 500-те млн. лв. държавни средства 240 млн. лева ще бъдат по схемата за единно плащане на площ. По схемата за плащане на глава животно ще бъде заделен финансов ресурс от 71 млн. лева.

116 млн. лв. са средствата, които ще бъдат разплатени на земеделските производители по различните държавните помощи за 2012 г. От тях над 70 млн. лева са отново за животновъдите, като 50 млн. лева са разпределени за секторите птици и свине, които ще са приоритет.

Подписаното вчера с агробизнеса споразумение не е парафирано още от Националната асоциация на зърнопроизводителите, които са готови да го подпишат, но изискват гаранции за две години напред, каза Найденов.

Той допълни, че финансовият министър Симеон Дянков също не го е подписал още, тъй като е в чужбина, се очаква след като се завърне, това да бъде направено.

41 млн. лева са европейски субсидии, които са останали неразплатени от миналата година ще бъдат разпределени и изплатени на животновъдите до края на годината, обеща още министърът.

Участници в преговорите между агроминистерството и фермерите коментираха пред Investor.bg, че докато финансовата рамка не бъде подписана от Дянков и гласувана от кабинета, изобщо не е сигурно дали земеделците действително ще получат обещаните средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още