IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът скочи срещу завишените такси за водоползване в промишлеността

Някои такси в тарифата са завишени многократно над инфлацията за последните десет години, алармират от стопанската камара

10:10 | 15.09.11 г.
Бизнесът скочи срещу завишените такси за водоползване в промишлеността

Бизнесът се обявява срещу новите такси за водоползване и водовземане по "Тарифа за таксите за водовземане, за ползване на воден обект и за замърсяване", които са приети с правителствено постановление през юни 2011 г. и влизат в сила от 01.01.2012 г., съобщиха от Българската стопанска камара (БСК).

“Стопанската камара получава от своите членове  и заинтересовани лица многобройни  негативни становища относно  необоснованото увеличение на таксите”, пише в съобщение на камарата, изпратено до медиите.

Още в края на август от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки сигнализираха, че заради новата тарифа ще има повишение на цените на безалкохолните напитки, което ще доведе до редица негативни последици за бизнеса и потребителите.

В тарифата са предвидени значителни увеличения на единичните размери на таксите за водовземане от подземни води, уточняват от БСК.

В  мотивите на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) при представянето на новите тарифи е посочено, че тези размери са индексирани с коефициента на инфлация за периода 2000-2009 г. От сайта на Националния статистически институт (НСИ) е видно, че инфлацията през декември 2009 г. спрямо декември 2000 г. е 65,2%, посочват още от стопанската камара.

Проверка на бизнеса сочи, че някои такси като например тези за охлаждане, за промишлени цели и за самостоятелно питейно-битово водоснабдяване се покачват в размер, превишаващ многократно индекса на инфлация. Най-показателен е примерът с таксата за самостоятелно питейно-битово водоснабдяване, която е завишена 150 пъти.

От БСК настояват за спешно преразглеждане на таксите, както и да бъде подготвена оценка на въздействието на тарифата върху бизнеса.

От камарата твърдят още, че предложението за промяна в тарифата е публикувано на сайта на екоминистерството, без да бъдат уведомени браншовите и бизнес организации. От стопанската камара възразяват “срещу практиката предложенията за нови или промени в съществуващите нормативни  актове да бъдат публикувани на сайта на МОСВ, без да се съгласуват с национално представените работодателски организации”.

В началото на септември от екоминистерството заявиха пред bTV, че увеличението на таксите е в резултат на преизчисляването им във връзка с инфлацията през последните 10 години. Позицията на ведомството е, че по сега действащата тарифа индустриалните ползватели на вода са плащали между 15 лева и 120 лева годишно, докато едно домакинство в България плаща средно 300 лева на година за ползваната вода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още