IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кметствата с под 350 жители ще бъдат закривани с решение на общинските съвети

Процедурата може да стартира, без да бъдат уведомявани избирателите на съответните населени места, гласят приетите на първо четене промени в закона за административното устройство

11:23 | 14.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Кметствата с под 350 жители ще бъдат закривани с решение на общинските съвети

Кметствата, които имат под 350 души население, могат да бъдат закривани с решение на общинските съвети. Тази промяна в Закона за административно-териториалното устройство, внесена от депутатите от ГЕРБ Любен Татарски и Георги Икономов, прие парламентът при първото четене на закона, съобщи БТА.

Предложението е свързано с последните промени в Закона за административно-териториалното устройство, според които, за да бъде създадено едно кметство, населените места, които го образуват, трябва да имат население над 350 души.

Съгласно действащите разпоредби на закона едно кметство може да бъде закрито по реда за създаването му чрез референдум след направено искане до общинския съвет, подписано най-малко от 25 на сто от избирателите в съответните населени места.

Има втора по-кратка процедура, която предвижда общинският съвет самостоятелно да взема решение за допитване до населението чрез референдум или подписка, без да е сезиран с искане от избирателите.

Според вносителите изискването на действащия закон редът за създаване на кметство да се използва и при закриването му, е практически неприложимо, тъй като процедурата е много утежнена.

От Коалиция за България призоваха законопроектът да бъде оттеглен. Депутатът Димчо Михалевски посочи, че социалистите няма да подкрепят предложението, защото то ще доведе до още по-силното обезлюдяване и заличаване на населени места. Срещу законопроекта се изказаха и от ДПС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още