IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се активизиране на пазара на труда до края на годината

Работодатели в София обявяват, че ще наемат най-много работна ръка в периода октомври-декември

11:02 | 13.09.11 г. 6
Очаква се активизиране на пазара на труда до края на годината

Стабилизацията на пазара на труда ще продължи и през следващото тримесечие, показва обзорно изследване на агенция "Менпауър България" сред 752 работодатели. Според експертите темповете на наемане на работна ръка през следващото тримесечие ще останат близки до тези, отчетени от юли до септември.

Консултантската компания регистрира нетен обзор на заетостта от +13%, като повече от един на всеки пет анкетирани от тях работодатели заявяват, че смятат да наемат нова работна ръка през следващите три месеца.

Най-оптимистични са мениджърите в региона на София с посочен нетен обзор на заетостта от +19%. Следват ги работодателите в Пловдив и Русе с по +10%, но тяхната прогноза за заетостта отчита известно намаление в сравнение с третото тримесечие.

Работодателите в Бургас са повишили очакванията си за заетостта в периода октомври – декември до +5%, показват още резултатите от проучването. Намаляват обаче очакванията за заетостта във Варна. Очакваните съкращения в двата големи черноморски региона нормално произтичат от приключването на туристическия сезон. Временно заетите от туризма се предвижда да се върнат в по-големите градове, смята Надя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватия.

Най-активно ще наемат работна ръка работодателите в секторите строителство, финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги, показват резултатите от проучването. В земеделието, минното дело и ресторантьорския сектор се очакват съкращения.

Тримесечие

Q3'2011

Q4'2011

ЗЕМЕДЕЛИЕ, ЛОВ, РИБОЛОВ И ГОРСКО СТОПАНСТВО

-2%

-4%

СТРОИТЕЛСТВО

+16%

+20%

ЕЛЕКТРИЧЕСТВО, ГАЗ И ВОДА

+2%

+18%

ФИНАНСИ, ЗАСТРАХОВАНЕ, НЕДВИЖИМИ

+18%

+20%

ПРОИЗВОДСТВО

+20%

+14%

МИННО ДЕЛО

+10%

-2%

ПУБЛИЧЕН  И СОЦИАЛЕН СЕКТОР

+29%

+10%

РЕСТОРАНТЬОРСТВО  И ХОТЕЛИЕРСТВО

+22%

-2%

ТРАНСПОРТ, СКЛАДОВЕ, И КОМУНИКАЦИИ 

+4%

+14%

ТЪРГОВИЯ  НА ЕДРО И ДРЕБНО

+8%

+16%

Източник: ManpowerGroup

На европейско ниво българските работодатели са сред най-големите оптимисти за състоянието на заетостта до края на годината. Най-активно ще наемат работна ръка работодателите в Турция, следвани от Израел и Норвегия. България се нарежда на четвърто място. Най-песимистични са работодателите в Гърция и Италия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
...така де!! Защо да се стимулира производство край морето като може това да бъде направено в някоя планинска котловина /като Ботевград-а/ която обаче да е до столицата!!! За морето са достатъчни инвестициите в пясък за плажовете и учебни заведения произвеждащи камериерки и пикола! Прав е бизнеса да се оплаква че няма съответствие, между това което произвеждат учебните заведения и това от което имат нужда те! Та за какво и е на Варна например ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ!!? Кадрите му не разбират от туризъм. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
stoian777
преди 12 години
Е как от къде, ами от космоса ще дойдат извънземните и ще почнат да инвестират в къщурки и бараки и по този начин БИЗНЕСА БЪЛГАРСКИ ще се активира и няма да има безработица. Но това няма да е за дълго защото мутрите и мафията ни и тях ще рекитират и те ще си заминат от нашата планета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
slavkovrr
преди 12 години
Очаква се заетостта да се повиши в сектора строителство :( Може би, кадрите от морето, ще се влеят в "зимния " строителен сезон? И блгарските работодатели са оптимисти за сътоянието на заетоста, защото бизнеса върви с "пълна" пара! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
OPASEN
преди 12 години
И от къде ще дойде тази активизация, че не се сещам ??Може би наистина сега, като свърши летния туристически сезон, ще се активизира нещо, ама какво точно ще е... :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
4ubaka
преди 12 години
дааааам очакват се опашки пред бюрата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
..."Очакваните съкращения в двата големи черноморски региона нормално произтичат от приключването на туристическия сезон."...Така ще е то, щом като се приема за НОРМАЛНО, на морето да се гледа единствено и само като туристическа дестинация!:)) ...Но като се замисля ...то ние май през цялата си история, дори когато сме имали излаз на три морета не сме знаели какво да го правим тоя излаз!!:))) ...е тогава и туризъм е нямало, така че имаме някакъв напредък в мисленето за 1 300 години!:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още