IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оборотът в търговията на дребно отново се понижава

Спадът на индекса през юли е с 0,7% на месечна и с 2,8% на годишна база

12:38 | 08.09.11 г.
Оборотът в търговията на дребно отново се понижава

Оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети” през юли 2011 г. по съпоставими цени намалява с 0,7% в сравнение с предходния месец, показват предварителни сезонно изгладени данни на Националния статистически институт.

През юли 2011 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, е с 2,8% под равнището от същия месец на предходната година. Това е втори спад на годишна база след спад от 0,8% през юни и трите поредни повишения през март (+1,4%), април (+0,5%) и май (+1,7%), които последваха минималните понижения от януари (-0,2%) и февруари (-0,1%).

Процентно изменение на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети” спрямо съответния месец на предходната година (Календарно изгладени):

Графика: НСИ

През юли 2011 г. оборотът се увеличава спрямо предходния месец в търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия - с 0,5%, и в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 0,1%.

Намаление се наблюдава в три икономически дейности: в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 2,0%, в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 1,4%, и в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 0,2%.

Оборотът през юли 2011 г. спрямо същия месец на 2010 г. нараства в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки с 3,9%.

Спад е регистриран в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 8,2%, в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 5,5%, в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 3,4%, в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 1,8% и в търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия - с 0,3%.

За изчисляването на индексите се извършва наблюдение на търговските предприятия, като се използва представителна извадка, формираща около 70% от годишните приходи на наблюдаваната съвкупност. Месечните индекси на оборота се изчисляват чрез сравняване на стойността на продажбите по съпоставими цени. Влиянието на цените се елиминира чрез дефлиране на оборота, като се използват индексите на потребителските цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още