IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството одобри проектозакона за публично-частното партньорство

Партньорството ще може да се прилага за всички обекти на социалната инфраструктура (болници, училища, детски градини)

16:39 | 07.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Правителството одобри проектозакона за публично-частното партньорство

Правителството одобри на днешното си заседание проект на Закон за публично-частното партньорство, съобщиха от правителствения пресцентър. Действащите нормативни актове в тази област – законите за концесиите и за обществените поръчки, не отговарят в пълна степен на нуждите на държавните и общински органи, като в някои случаи дори ограничават техните възможности за партньорство с частния сектор, се казва в мотивите за приемане на законопроекта.

Публично-частното партньорство (ПЧП) е дефинирано като „дългосрочно договорно сътрудничество между един или повече публични партньори и един или повече частни партньори за извършването на дейност от обществен интерес при оптимално разпределение на ресурси, рискове и отговорности между партньорите“.

Законопроектът определя, че този вид ПЧП се реализират чрез партньорски или концесионен договор за строителство и услуга. При партньорския договор частната компания не получава приходи от потребителите на дейността от обществен интерес или от други трети лица във връзка с тази дейност.

ПЧП ще може да се прилага за всички обекти на социалната инфраструктура - болници, училища, детски градини, затвори, спортни обекти, социални жилища и др. То е възможно и за „безплатните” за потребителите обекти на техническата инфраструктура (текущо и зимно поддържане на пътища, ж. п. гари, обекти на ж. п. инфраструктурата, събиране, депониране и преработване на битови отпадъци и други), както и всички останали договори за услуги от обществен интерес, при които с оглед на социалната поносимост на услугите публичният сектор следва да поеме част от разходите.

В проектозакона са дефинирани и формите и условията за финансова подкрепа, предоставяна от публичния партньор. Това ще става за реализирането на проекти, при които частният партньор не получава приходи от потребителите на дейността от обществен интерес, както и проекти, чиято цел е да се постигне социално приемлива цена на услугата от обществен интерес. Ще се подкрепят и проекти, за които има необходимост от възстановяване на обекта след природно бедствие, гласи законът.

Формата и максималният размер на финансовата подкрепа ще се определят с откриването на съответната процедура, като окончателната сума ще е съобразена с бюджетните възможности на публичния партньор.

Със законопроекта за ПЧП се предлага и промяна в Закона за концесиите, която възстановява конкурсните процедури „състезателен диалог” и „договаряне с обявление” при определени случаи. В сега действащия концесионен закон единствената допустима процедура след измененията през 2008 г. остана „откритата“ процедура, която не позволява избор на частен партньор в случаите на правна или финансова сложност.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още