IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

НСИ ревизира нагоре икономическия растеж за второто тримесечие

Статистиката съобщи, че БВП е нараснал с 0,3% на тримесечна база и с 2% на годишна вместо първоначално обявените съответно 0,1% и 1,9%

12:05 | 06.09.11 г. 3
НСИ ревизира нагоре икономическия растеж за второто тримесечие

Националният статистически институт (НСИ) коригира нагоре данните за икономическия растеж на страната през второто тримесечие на 2011 г.

Експресните оценки на института показаха, че брутният вътрешен продукт (БВП) на България е нараснал с 0,1% спрямо първото тримесечие и с 1,9% на годишна база.

Сезонно изгладените данни, които НСИ публикува днес, показват, че растежът за периода април – юни е бил 0,3% спрямо периода януари – март.

Леко нагоре е коригиран и растежът на БВП през второто тримесечие на годишна база – до 2% от предварително обявените 1,9 на сто.

БВП за второто тримесечие възлиза на 18,804 млрд. лева по текущи цени (9,614 мллд. евро), посочват още от националната статистика. На човек от населението се падат 2 511,6 лева от стойностния обем на показателя.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през второто тримесечие на 2011 г. възлиза на 16,290 млрд. лева по текущи цени.

Индустриалният сектор увеличава относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 2,3 процентни пункта през второто тримесечие на 2011 г. спрямо същото тримесечие на предходната година и достига до 33,4%.

Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, е 60,8%, което е с 3,4  процентни пункта по-малко спрямо съответния период на предходната година.

Относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката се увеличава с 1,1 процентни пункта и достига до 5,8% през второто тримесечие на 2011 година.

За индивидуално потребление на населението през второто тримесечие на 2011 година се изразходва 70,1% от произведения БВП. Инвестициите (брутообразуване в основен капитал) формират 21,1% от произведения БВП.

Външнотърговското салдо от стоки и услуги е отрицателно в размер на 414 млн. лева и заема дял от 2,2% в структурата на БВП.

Според предварителните данни за второто тримесечие на 2011 г. крайното потребление бележи ръст с 0,5%. Бруто капиталообразуването в основен капитал отбелязва ръст с 3%.

През второто тримесечие износът на стоки и услуги намалява с 1,3%, а вносът отбелязва нарастване с 0,8% спрямо предходното тримесечие. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
Internet
преди 12 години
НСИ отчита това което му кажагт като нужно Бойко Раопона и ДянковТова е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
IMRO
преди 12 години
Има ускоряване на растежа на БВП на годишна база от 1,5% през К1 до 2,2% през К2. Не мога да разбера защо никъде не се публикуват реалните данни (а не сериозно-изгладените шменти-капели), при положение че именно те са адитивни и участват в определянето на годишния БВП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
Tony
преди 12 години
Когато един началник много иска нещо, винаги ще се намери някой да му го даде! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още