IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дончев очаква ръст от поне 15% на средствата от ЕС за следващия програмен период

До момента са разплатени над 2,2 млрд. лв. или 14% от цялата бюджетна рамка на еврофондовете, посочи министърът

19:17 | 05.09.11 г.
<p>
	Томислав Дончев. Снимка: tomislavdonchev.info</p>

Томислав Дончев. Снимка: tomislavdonchev.info

Очаквам повишение с поне 15 процента на средствата от ЕС за новия програмен период, заяви днес във Варна министърът по усвояването на еврофондовете Томислав Дончев, цитиран от БТА.

Според Дончев всичко зависи от дебатите в ЕС, но страната ни излъчва положителни сигнали.

България демонстрира сериозна дисциплина по харченето на парите и е с най-нисък процент на грешка, обясни министърът. По думите му в някои оперативни програми процентът на грешка е под 1 на сто, а за останалите около 2 и под 2 процента.

Министърът съобщи още, че до момента са разплатени над 14 процента от цялата бюджетна рамка на еврофондовете или над 2.2 милиарда лева. Целта е до края на годината да достигнем 3 милиарда лева разплащане или около 20 процента от целия финансов ресурс, посочи Дончев.

Той допълни, че са договорени над 55 процента от средствата, а например за сектора железници - 100 процента.

Министърът посочи, че в момента тече интензивна експертна работа за бъдещата агенция за еврофондовете. До 2 месеца ще е ясно детайлно колко управляващи органа ще има, колко ще са оперативните програми, броят на персонала и други.

Дончев бе категоричен, че няма да има увеличение на броя на заетите и ще се разчита на същия персонал. Той подчерта, че ще има повече хора "на терен" или представителства по места.

Министърът съобщи още, че очаква в началото на този месец да бъде одобрен и сключен договор за пречиствателната станция в курорта "Златни пясъци". За нея е осигурено финансиране.

Дончев допълни, че по усвояемост на еврофондовете Варненска област е над средното ниво за страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още