IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Ще купим нови самолети, когато стане належащо за членството ни в НАТО

Министерството на отбраната подписа ново споразумение с руската компания ОАО "РСК МиГ" за ремонт и поддръжка на всички самолети "МиГ 29" в България

14:15 | 03.09.11 г.
Борисов: Ще купим нови самолети, когато стане належащо за членството ни в НАТО

Ще закупим нови изтребители, едва когато това стане крайно належащо заради членството ни в НАТО. Това каза пред журналисти в авиобазата "Крумово" министър-председателят Бойко Борисов, след като разгледа "статичния показ" на водещите в света авиокомпании в рамките на започналото днес осмо издание на международния авиационен фестивал "Небе за всеки", съобщи БТА.

Премиерът уточни, че засега приоритет са пътната инфраструктура, повишаването на пенсиите и на доходите на гражданите. Рано или късно ще имаме нови самолети и това няма да бъде нито политическо, нито финансово решение, коментира още Борисов.

Той посочи, че моделът на новите изтребители ще бъде определен от генералите от ВВС. Сега сме дали възможност на фирмите да се надпреварват кой ще даде най-ниска цена и най-добри условия, посочи още премиерът. В момента правим всичко възможно и вече сме завишили възможностите на българските летци да летят с наличната техника и те го оценяват, отбеляза Бойко Борисов.

По време на авиошоуто се подписа ново споразумение между Министерството на отбраната и руската компания ОАО "РСК МиГ" за ремонт и поддръжка на всички самолети "МиГ 29" в България - 12 бойни и четири учебни, които са на въоръжение във ВВС на БА.

Срокът за действие на споразумението е 48 месеца и влиза в сила не по-късно от два месеца след подписването му, уточни заместник-министърът на отбраната Валентин Радев Радев. Той добави, че финансовата рамка за първия конкретен договор, който ще се подпише през ноември, е за 1,149 млн. лева, а за всяка следваща година от ВВС се планират между 7 и 8 милиона лева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още