IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отменен е изборът на доставчик на скенери за летищата във Варна и Бургас

Проверка на КЗК установи, че излъчената от концесионера фирма не е представила международен сертификат

15:08 | 02.09.11 г.
Отменен е изборът на доставчик на скенери за летищата във Варна и Бургас

Комисията за защита на конкуренцията отмени избора за доставка и монтаж на скенери за летищата във Варна и Бургас поради нарушения при провеждането на обществената поръчка, съобщиха от комисията.

Проверката е показала, че при избора на изпълнител на поръчката за покупка и монтаж на седемте скенера концесионерът на двете летища „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД е излъчил компания без международно признат сертификат за безопасност на подобни уреди.

От представената по преписката оферта е установено, че избраният доставчик „Сектрон” ООД е представил копие на сертификат за доказване на безвредност по отношение на филмови материали и копие на сертификат за доказване на безвредност по отношение на храни и лекарства, издадени от Dade Moeller & Associates.

От комисията за защита на конкуренцията са поискали информация от Изпълнителната агенция „Българска служба за акредитация” дали Dade Moeller & Associates е международно признат сертифициращ орган, като отговорът е бил, че дружеството не е акредитирано от българската служба за акредитация.

Проверката на КЗК в официалните интернет страници на европейските органи по акредитация на рентгенови устройства за проверка на багаж също не са дали еднозначна информация за това, че тази компания е одобрена, съобщиха от КЗК.

Заключението на експертите от КЗК е, че „комисията за провеждане на процедурата е извършила нарушение на закона за обществени поръчки, като е допуснала до участие и класирала изпълнител, който не е доказал по категоричен начин, че отговаря на предварително обявените условия в документацията“.

КЗК е върнала преписката на „Фрапорт“, която е задължена да върне процедурата на етап разглеждане на офертите, а от участника „Сектрон” ООД ще бъдат изискани доказателства за това дали Dade Moeller & Associates е международно признат сертифициращ орган.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още