IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регистрацията за президентските избори ще започне от 5 септември

Вписването ще продължи до 17 септември, а на 22 септември ще бъде обнародван списъкът на кандидатпрезидентските двойки

18:07 | 31.08.11 г.
Регистрацията за президентските избори ще започне от 5 септември

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще приема документи за регистрацията на кандидатите за президент и вицепрезидент от 5 до 17 септември, съобщи Бисер Троянов, говорител на ЦИК, пише БТА. Партиите, които искат да се коалират за подкрепа на отделни кандидатури, могат да го направят в ЦИК до 2 септември, посочи Троянов.

Свои кандидати могат да издигат политически партии, коалиции от партии, както и инициативни комитети, регистрирани от комисията.

По закон кандидатите за президент трябва да са български граждани по рождение, да нямат друго гражданство освен българското, да са навършили 40 години към датата на изборите, да не са поставяни под запрещение, да не изтърпяват наказание "с мярка лишаване от свобода" и да са живели през последните пет години в България, като през половината от това време е трябвало постоянно да са били в страната, уточни Бисер Троянов.

За регистрацията инициативните комитети трябва да имат депозит от 10 хил. лв. по сметка в БНБ и подписка, подкрепена от най-малко 7 хил. души.

На 22 септември ЦИК ще обнародва в "Държавен вестник" списъка на кандидатпрезидентските двойки.

След регистрирането на кандидатите те придобиват статут на длъжностни лица по смисъла на Наказателния кодекс и не могат да бъдат задържани, спрямо тях не могат да бъдат водени наказателни производства, освен в случаите на тежко престъпление. Имунитетът им не важи, ако в момента на регистрация те вече са задържани под стража или са привлечени като обвиняеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още