IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 29 август

07:40 | 29.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 29 август

Държавата държи над 133 млн. лв. в банки
в. Сега

Малко над 133 млн. лв. са парите, които министерствата кътат в 19 банки. Това съобщиха от Министерство на финансите в отговор на искане за достъп до информация от "Сега". Миналата година сумата беше 82 млн. лв. В справката обаче не са включени парите на здравната каса, НОИ, БНТ, БНР, БАН и ВСС.

Става ясно, че най-много средства има в Уникредит Булбанк. Там властта държи 52.4 млн. лв. На второ място в класацията е Банка ДСК с 38.39 млн. лв. Това е двойно повече отколкото през миналата година. В Райфайзенбанк пък има депозити за 11 млн., а в ОББ - 8.9 млн. лв. В СИБанк министерствата държат 1.33 млн. лв. Значителен ресурс - малко над 7 млн. лева, са поверени на единствената държавна банка у нас - Българската банка за развитие. Затова пък любимата на държавните фирми Корпоративна търговска банка има слабо представяне в състезанието за привличане на средствата на институциите.

Армия от чиновници следи концесиите срещу солидни хонорари
в. Сега

Докато кабинетът се хвали със съкращения в администрацията, цяла армия чиновници обгрижва концесионните договори. В междуведомствените комисии се назначават внушителен брой експерти, които стават все повече, понякога без особена нужда. Част от тях работят без вътрешни правила или срокове. Това са част от констатациите на Сметната палата, която публикува доклад за постъпленията от концесии през 2010 г.

Задачата по администрирането на приходите и разходите от тези дейности е възложена на дирекция "Финанси на реалния сектор" към МФ. Чиновниците там работят по свои правила, които не са променяни с години, въпреки че създават сериозен риск от неефективност. От обясненията пред Сметната палата на шефа на въпросната дирекция Весела Данева излиза, че няма изискване експертите от контролните комисии към съответните министерства да дават писмен отчет за разглежданите въпроси на заседанията, взетите решения и възникналите проблеми. Те могат да направят това само по своя преценка, при това устно.

Приватизират товарните превози на БДЖ
в. Стандарт

До половин година може да се направи приватизацията на "Товарни превози" в БДЖ. Това прогнозира пред БНР министърът на транспорта Ивайло Московски. Реформата в железниците предвижда разделянето на "Пътнически превози" от "Товарни превози".

Самата сделка по приватизация ще бъде извършена от Агенцията по приватизация.
Преговорите със Световна банка приключиха. Цялата документация е изпратена в централата на Световна банка. Трябва технически да се изчака да мине бордът на директорите на Световна банка, за да бъде одобрен заема. Това може да стане или сега септември, ако няма възможност да влезе като дневен ред вероятно ще бъде октомври, но заемът ще бъде факт. Тоест преструктурирането продължава, обясни Московски.

Българи изкупуват имотите във Вегас
в. Стандарт

Българи решиха да печелят от Лас Вегас, но не като играят хазарт, а с инвестиции в недвижими имоти. Оказва се, че в момента цените на имотите в САЩ, и по-специално във Вегас, са изключително атрактивни и дори, в много случаи по-ниски от българските.

Освен с изгодни оферти брокерски агенции примамват българските инвеститори, като предлагат гарантиран наем след покупката на апартамент или къща. Т.е. купувачите ще могат да си възстановят част от инвестицията още в рамките на следващия месец.

Българите пътуват повече в чужбина, но по работа
в. Новинар

Българите са пътували повече в чужбина през юли 2011 г. в сравнение със същия период на миналата година, но не толкова на почивка, а по-скоро на гости, за учене и на работа, сочат публикувани в петък данни на Националния статистически институт.

Предходния месец зад граница са били 378.3 хил. българи, или с 6.3 на сто повече в сравнение с юли 2010 г. Нараснали са пътуванията към Швейцария – с 19.5 процента, Холандия – с 18.5 на сто, Словения – със 17.4 на сто, Израел – със 17.0 процента и т.н. Същевременно намаляват пътуванията към Ирландия – с 19.5 на сто, Финландия – с 18.2 процента, Кипър – с 15.0 на сто и други.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 29.08.11 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още