IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еколози подозират нарушения при ГМО означенията върху етикетите

Година и половина след приетите законови промени още не са изработени съответните наредби за ясни надписи върху продуктите

14:53 | 26.08.11 г.
Еколози подозират нарушения при ГМО означенията върху етикетите

Представители на коалицията „България, свободна от ГМО“ изказват притеснения за липсата на ясни и точни означения за съдържанието на генномодифицирани организми при вноса на хранителни продукти в страната, предаде БТА.

„Година и половина след влизането в сила на закона за ГМО все още няма създадена подзаконова нормативна уредба, която да задължи производители и вносители да отразяват с едър шрифт върху продуктите съдържанието на ГМО, както е залегнало в закона, посочи представителят на коалицията Борислав Сандов. И добави, че през последните години се наблюдава внос на генно модифицирана рапица и храни с подобни съставки.

Вносът на храни с подобно съдържание не е забранен, но има ограничения за процентния състав. Затова потребителите трябва да са информирани за съдържанието и сами да преценяват дали да купят дадената стока.

Въпреки желанието на неправителствените организации да контролират пазара, по финансови съображения не могат да го правят, защото само една проба за ГМО струва 400 лв.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още