IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд „Земеделие” отпуска втория транш от субсидиите за тютюна

Над 34 млн. лв. ще бъдат преведени по сметките на над 30 хил. производители

13:17 | 26.08.11 г.
Фонд „Земеделие” отпуска втория транш от субсидиите за тютюна

Държавен фонд „Земеделие“ ще преведе на 29 август втория транш от бюджетните субсидии за подпомагане на тютюнопроизводителите, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Националните доплащания са за над 34,6 млн. лв. и ще бъдат получени от 30 хил. производители. В края на юли фондът преведе първата част от гласуваните 70 млн. лв. за сектора. Парите бяха осигурени, след като пред пролетта на тази година производителите заплашиха с протести, ако земеделското министерство не осигури 143 млн. лв. национални доплащания за сектора.

Сумата не беше заложена в бюджета за 2011 г., затова след продължителни преговори агроминистерството успя да преструктурира план-сметката на фонд „Земеделие“ и да осигури половината от искания ресурс. Останалата част се очаква да бъде заложена в бюджета за следващата година.

Субсидиите по схемата за национални доплащания се отпускат с цел преориентиране на производството от тютюн към други култури. Право на подпомагане имат само стопани, отглеждали тютюн през която и да е година от периода 2007-2009, които продължават да извършват земеделска дейност.

Размерът на получената помощ зависи от средногодишното количество изкупен качествен тютюн по сортови групи, произведен и изкупен в периода 2007-2009 г. Ако стопаните не са отглеждали тютюн през всичките 3 години от периода, помощта зависи от средногодишното количество тютюн, изкупен от 2007 до 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още