IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Добричко очакват добивите от слънчоглед да са като миналогодишните

Средното производство от декар се очаква да бъде 250-350 килограма

11:03 | 26.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
В Добричко очакват добивите от слънчоглед да са като миналогодишните

Средният добив от слънчоглед в добричкия регион това лято се очаква да бъде като минагодишния, съобщи за БТА селекционерът по маслодайната култура в Добруджанския земеделски институт Галин Георгиев.

Регионът е сред най-големите производители в страната на слънчоглед. По думите на селекционера земеделските стопани от областта ще приберат между 250 и 350 килограма от декар, а на места реколтата се очаква да бъде и по-добра.

Жътвената кампания тази година вероятно ще започне след 10 септември, въпреки че обичайно прибирането на слънчогледа в региона започва в края на август или началото на септември.

Причината са падналите дъждове през пролетта и лятото, което удължи вегетационния период за посевите, коментира научният работник. Той посочи, че отложеният старт на жътвата няма да повлияе на масленото съдържание на прибрания слънчоглед.

През тази година масивите с техническата култура в Добричко са 914 хил. декара при 919 хил. дка през миналата година. Събраната реколта в региона през 2010 г. надхвърли 193 хил. тона маслодаен слънчоглед, припомни още Георгиев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още