В бъдеще шоколадът може да стане по-скъп от хайвера. Това прогнозира Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, в сутрешния блок на БНТ.
“За една година цената на захарта се е увеличила с близо 100%, но това не се е отразило с аналогично поскъпване на сладкарските изделия, въпреки увеличаването на почти всички останали разходи в производството”, допълни тя.
По отношение на състоянието на сладкарския бранш и въздействието на кризата върху него Кукушева обясни, че за една година енергийните разходи са се покачили с 80 на сто, а с 35% е увеличението при фонда за работна заплата. Кукушева не се ангажира с точни предвиждания за това как поскъпването на горивата се е отразило на себестойността, но по думите й разходите са нараснали с не по-малко от 60%.
„Всичко това води до свиване на производството и заплаха от действителни фалити в бранша ”, каза Кукушева. Според нея на фона на световната икономическа криза ще има драстично поскъпване на шоколада и на останалите продукти на какаова основа.
Тя призова да се започе кампания, която да разясни вредата и ползата от заместителите на основни суровини в шоколадовите изделия. “В големите търговски вериги присъства огромно количество продукция, произведена в Европа, но предимно с подсладители", каза Кукушева.
преди 13 години "за една година енергийните разходи са се покачили с 80 на сто"Кво горите бе хора, швейцарски франкове ли, що ли? :) отговор Сигнализирай за неуместен коментар