IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 22 август

07:25 | 22.08.11 г.
Преглед на печата за 22 август

Митниците проверяват "Лукойл Нефтохим" за източване от свързана фирма
в. Дневник

Агенция "Митници" проверява дали "Лукойл Нефтохим" не се източва от свързана фирма. Става въпрос за регистрираната в Швейцария компания "Литаско", която е част от групата на руската "Лукойл" и се занимава с търговия на произвежданите от рафинериите й горива, както й със снабдяване със суровини на преработващите предприятия.

Това каза директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов в интервю за БНР. Той обясни, че "Литаско" "стои на входа и на изхода на комбината" в Бургас. От "Лукойл" казаха, че ще коментират думите на Танов вероятно утре.

По-малко осигурени пазят дупката в бюджета на НОИ
в. Дневник

Осигурените в България продължават да намаляват. От януари до юни 2011 г. плащащите вноски за пенсия, болест, майчинство и безработица са били близо 2.7 млн. души, или с над 51 хил. по-малко спрямо същия период на миналата година. Това показва справка на Националния осигурителен институт (НОИ), подготвена за "Дневник".

Основните причини за това са ръстът на сивата икономика, съкращенията, емиграцията и увеличаващият се брой продължително безработни и обезкуражени, че ще намерят работа, коментираха работодатели, синдикалисти и експерти в осигуряването.

Губещата БДЖ харчи все повече за заплати
в. Сега

Въпреки че трупа загуби и оцелява с все по-големи субсидии от бюджета, БДЖ не спира да увеличава разходите за заплати. Това показва одитът, публикуван току-що на сайта на Сметната палата. Средната заплата в "Български държавни железници" ЕАД е стигнала 835 лв. през 2009 г. при 798 лв. за предходната година. Само за година общият фонд "Работна заплата" се е увеличил с 5 млн. лв. и е достигнал 85 млн. лева. Ръстът на доходите в компанията се случва точно когато заради кризата пътникопотокът е спаднал с цели 10%, се посочва в доклада на Сметната палата. Вместо да съкращава харчове, както постъпиха повечето компании, ударени от рецесията, държавната БДЖ е увеличила не само заплатите, но и разноските за застраховки и лихви, свързани с обновяването на техниката - вагони, мотриси и локомотиви.

ГЕРБ окупира ръководствата на ОИК
в. Сега

Няма законова пречка председателят и двамата му заместници в общинските избирателни комисии (ОИК) да са от управляващата партия ГЕРБ. Това потвърди говорителят на ЦИК Ралица Негенцова в предаването "Неделя 150" на БНР вчера. Коментарът й бе по повод жалбите на ДПС и други опозиционни партии, че техни представители не се допускат до ръководни позиции в комисиите. Според нея тези жалби са неоснователни. Миналата седмица зам.-председателят на ДПС Лютви Местан би тревога, че в много общини "се наблюдава тотално игнориране и недопускане на представители на опозицията до ръководствата на ОИК, като се назначават по двама представители на ГЕРБ и един на "Атака".

Строители хлопват врати през зимата
в. Стандарт

Оцелелите строителни компании ще се броят през следващата пролет. Голяма част от фирмите в бранша няма да оцелеят през зимата, категоричен е изпълнителният директор на Строителната камара Иван Бойков. Кризата удари най-сериозно нашия сектор и през последните 3 години от 6000 регистрирани фирми останаха 2500, обясни той. Много малка част от компаниите обаче обявяват фалит. Повечето предпочитат да замразят дейността си в търговския регистър, но продължават да се вписват в този на камарата, който им дава право да строят. Причината е, че така ако изпадне някаква поръчка, законът им дава право да я изпълнят. Ако не са вписани в регистъра на Строителната камара, компаниите могат да вдигат само бараки и плевни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още