IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков ще прехвърля средства от силовите министерства към образованието

Заради изборите проектобюджетът за 2012 г. ще бъде внесен за обсъждане с месец по-късно, обясни финансовият министър

10:18 | 16.08.11 г. 1
Дянков ще прехвърля средства от силовите министерства към образованието

Основната тема при обсъждането на проектобюджета за 2012 г. ще бъде преструктурирането на средствата от секторите отбрана и вътрешни работи към науката, образованието и културата. Това съобщи министърът на финансите Симеон Дянков в сутрешния блок на „Нова телевизия“.

България продължава да разходва значително голям процент от брутния си вътрешен продукт (4% от БВП) за отбрана и сигурност, докато в държавите от Европейския съюз той съставлява средно 1,5%. „Не възнамеряваме да орежем разходите така драстично, но ще преговаряме част от разходите на министерствата на отбраната, вътрешните работи и Държавната агенция „Национална сигурност“ да бъдат прехвърлени за наука, култура и образование“, обясни министър Дянков.

Заради изборите тази година проекторамката на основния закон ще се внесе за обсъждане вместо в края на септември в края на октомври, обясни още министър Дянков.

По основната тема за отражението на кризата върху българската икономика финансовият министър повтори отново тезата си, че за разлика от 2008 г., когато финансовата криза прерасна в икономическа, сегашната критична ситуация е породена основно от липсата на финансова дисциплина, довела до висок вътрешен дълг в засегнатите държави.

България е сред малкото европейски държави с под 10% вътрешен дълг спрямо БВП, припомни Дянков. И добави, че заедно с външния дълг той достига 15% от БВП, като в същото време фискалният резерв е 5 млрд. лв.

Финансистът е категоричен, че правителството е взело всички необходими мерки, за да преодолее проблемите със събираемостта на данъците, приходите от които в края на май бяха с 630 млн. лв. по-малко от заложеното в бюджета за тази година.

За последните две месеца Националната агенция по приходите увеличи събираемостта с по 50-70 млн. лв. съответно през юни и през юли, което доведе до намаляване на изоставането, припомни Дянков. Според него новите мерки, предприети от данъчните, дават резултати, което му дава основание да счита, че годишният план ще бъде изпълнен.

По отношение на отнетия лиценз на „Лукойл Нефтохим“ и съдебното решение, което даде право на дружеството да продължи работата си въпреки отнетото разрешително, Дянков обясни, че Агенция „Митници“ контролира отблизо дейността на бургаската рафинерия. Близо 200 митничари наблюдават работата и отчитането на оборотите на рафинерията и нефтеното пристанище „Росенец“, допълни финансовият министър. И припомни, че освен пазара на горива финансовото ведомство проверява и пазарите на зърно, захар и мобилни услуги и при съмнения за нарушения ще сезира Комисията за защита на конкуренцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
mapto
преди 12 години
А Бойко знае ли? Защото той май има друго мнение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още