IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росатом поиска ново отлагане на крайния срок на подписване за АЕЦ Белене

Досега срокът за сключване на окончателен договор се отлагаше заради България, новото предложение на руската страна е 1 декември

13:06 | 11.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Росатом поиска ново отлагане на крайния срок на подписване за АЕЦ Белене

Руската компания „Атомстройекспорт“ (дъщерна на Росатом) е отправила предложение на българската Националната електрическа компания (НЕК) за удължаване на срока за сключване на окончателния договор за АЕЦ Белене до 1 декември 2011 г., се казва в съобщение на Росатом.

Предишното 13-то по ред междинно споразумение беше сключено по искане от българска страна и срокът му изтича на 30 септември. 

Проектът на новото допълнение към основния договор е подготвен в съответствие с „пътната карта“ за предстоящите мероприятия за реализацията на проекта АЕЦ Белене, допълват от Росатом. Относно „пътната карта“ от НЕК наскоро коментираха, че руското предложение още не е утвърдено от българска страна.

В съобщението на Росатом се цитира изпълнителният директор на НЕК ЕАД Михаил Андонов, който е казал, че проектът на документа ще бъде проучен и предаден за съгласуване на консултанта HSBC, Българския енергиен холдинг (БЕХ) и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

От руската компания посочват, че становището на НЕК по посоченото ново междинно споразумение би трябвало да постъпи в Атомстройекспорт на 15 август. От НЕК потвърдиха за Investor.bg, че предложението на Росатом е вече при тях.

От Атомстройекспорт коментират още, че „разчитат, че съгласуването и подписването на новото допълнение ще се осъществи в срокове, не заплашващи формирането и реализацията на двустранните договорености по финансовото структуриране на проекта и съответно създаването на проектна компания за АЕЦ Белене“. 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още