IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росатом ще купи старото оборудване на АЕЦ Белене, ако строителството стартира

НЕК не е съгласна с претенциите на Росатом относно заплащането на старото оборудване, ще защитава своите интереси с всички законови средства

11:51 | 11.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Росатом ще купи старото оборудване на АЕЦ Белене, ако строителството стартира

Изпълнителят на строителството на "АЕЦ Белене" руската компания "Атомстройекспорт" ще изкупи старото оборудване на "АЕЦ Белене" от българската Национална електрическа компания (НЕК), но при условие, че стартира строителството на атомната централа. Това пише днес вестник „Комерсант“, позовавайки се на източници от "Росатом".

В момента НЕК заплашва "Росатом" (компанията-майка на Атомстройекспорт) с иск от 61 млн. евро именно заради въпросното оборудване. От руска страна пък през юли беше подаден иск на стойност 58 млн. евро заради извършени, но неразплатени дейност по "АЕЦ Белене". Преговорите между експерти на двете компании по посочените въпроси би трябвало да приключат утре.
  
Според руското издание министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков е запознат с последното предложение на "Атомстройекспорт", но е отказал да го коментира (вчера), „за да не се получи отново говорилня в противоположни посоки“.

Относно договореностите за изкупуването на старото оборудване на площадката на "АЕЦ Белене", което се намира там близо 20 години, от "Атомстройекспорт" обясняват, че действително в основния договор за строителството на централата, подписан през 2006 г., има клауза за изкупуването му. Но през следващата 2007 г. НЕК и "Атомстройекспорт" са сключили отделен „рамков контракт“ за продажбата на старото оборудване. В документа се казва (според "Атомстройекспорт"), че условията по изкупуването на всяка партида от старото оборудване ще се договарят отделно, като по предварителни данни партидите са 7 на обща стойност 160 млн. евро. 

Според руската компания въпросното рамково споразумение вече не действа. Неговият първоначален срок е бил до края на 2008 г. След това е удължен до средата на 2010 г., а впоследствие и до края на март 2011 г. Предложението на "Атомстройекспорт" рамковото споразумение да бъде удължено до края та 2011 г. не беше прието от НЕК, твърдят от руската компания.

Сега "Атомстройекспорт" свързва съдбата на старото оборудване на площадката на "АЕЦ Белене" с началото на строителството на централата. Вицепрезидентът на руската компания Владимир Савушкин вчера е заявил по този повод, че „Атомстройекспорт" е „готов да обсъди различни варианти за оборудването, обаче само в контекста на реализацията на проекта“. Тъй като според руските мениджъри „няма нито юридически, нито фактически основания за изкупуването, доколкото срокът на рамковото споразумение е изтекъл“.

Отговорът на НЕК

Съгласно рамковия договор НЕК продава, а "Атомстройекспорт" придобива оборудването, което се намира в АЕЦ Белене” и не подлежи на интегриране в новия проект. То е на обща стойност 205 млн. евро.

Сега купувачът отказва да изкупи останалото оборудване на стойност приблизително 40,2 млн. евро по причина, че срокът на рамковото споразумение е изтекъл. Обаче не е посочена конкретна правна разпоредба за това, заявяват от НЕК.

НЕК не е съгласна с изводите на Атомстройекспорт (посочени по-горе). Единствено договор за периодична доставка на оборудване, което не е индивидуализирано към момента на подписването му, би могъл да се прекрати с изтичането на посочен в него срок на валидност.

Рамковият договор не е такъв вид контракт, защото в него ясно и точно се посочва какво оборудване за каква обща цена следва да бъде закупено. Освен това уговорката, че останалото оборудване на площадката ще бъде изкупено се съдържа и в основния договор и е била определяща за избора на "Атомстройекспорт" като изпълнител на българската централа, припомнят от НЕК.

В този смисъл посоченият срок в рамковия договор следва да се тълкува като срок, в който трябва да бъде осъществена транзакцията, т.е. собствеността върху оборудването да бъде прехвърлена на руската компания и съответно цената да бъде заплатена на НЕК.

След изтичането на този срок 31 март 2011 г. длъжникът ("Атомстройекспорт") изпада в забава да изпълни задължението си, вкл. да заплати продажната цена - тъй като не е предприел необходимите действия по рамковото споразумение и не е изнесъл оборудването от площадката." Атомстройекспорт" носи също така и отговорност за вреди от забавеното си изпълнение в съответствие с разпоредбите на българското законодателство.

От НЕК изчисляват, че освен посочената сума от над 40 млн. евро "Атомстройекспорт" дължи и лихви за забавяне, а също допълнителни над 4 млн. евро за доставено вече старо оборудване. Така крайната сума, която дължи руската компания, е около 60 млн. евро, както вече беше обявено.

Във връзка с посоченото "НЕК категорично заявява, че ще защитава своите интереси и интересите на българската държава с всички законови средства".
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още