IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биоразградимите торбички няма да се облагат с продуктова такса

Под влияние на бизнеса екоминистерството е променило наредбата за реда, по който се облагат производителите на опаковки

10:20 | 11.08.11 г.
Биоразградимите торбички няма да се облагат с продуктова такса

Биоразградимите торбички с минимално съдържание на полиетилен от неминерален произход няма да се облагат с продуктова такса от първи октомври т.г.

Това съобщи за Investor.bg Стилиян Първанов, управител на компания за биоразградими опаковки по повод последните промени в Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса за продукти, приети от Министерството на околната среда и водите през пролетта на тази година.

В първоначалния вариант на наредбата е записано, че подобна такса ще плащат не само производителите на полиетиленови, но и на биоразградими торбички, тъй като за направата им се използват минималки количества полиетилен за омрежване и допълнителна здравина.

„При обсъждането на промените доказахме, че за разлика от полиетиленовите торбички при биоразградимите се използва патентован полиетиленов гранулат, който не замърсява околната среда и може да се компостира“, обясни Стилиян Първанов.

„По наше искане екоминистерството промени първоначалния вариант на наредбата и не допусна допълнително облагане на производството на незамърсяващи торбички, което е безспорен успех“, коментира Първанов. Той добави, че предстоят нови разговори с администрацията на ведомството, свързани с изискванията за ненасърчаване на производството на изкуствени торбички.

С изменение на наредбата от 1 октомври т.г. се облагат "всички видове размери торбички, произведени от полимери, чиято дебелина е под 15 микрона". Тази дебелина е твърде малка и не засяга големите найлонови торбички, които се продават в хипермаркетите, обясни Първанов.

Според него независимо, че поради здравината си те могат да се използват многократно, наредбата би могла да обхване и чантите с по-голяма дебелина. „Целта на това законодателство е не само да санкционира, но и да възпитава хората в неупотреба на неразградими пластмасови опаковки“, добави бизнесменът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още