IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 11 август

07:37 | 11.08.11 г.
Преглед на печата за 11 август

Шефове на губещи общински фирми си раздават премиерски заплати

в. „Сега“

Забраната на премиера Бойко Борисов никой в държавата да не взема повече от него остава нечута в управляваната от ГЕРБ Столична община. В управлението на общинските фирми в София възнагражденията стигат почти до 4000 лв., показва справка за 20-те дружества, с която "Сега" разполага.

В някои губещи и потънали в дългове дружества директорите и членовете на управителния съвет дори си увеличават заплатите, при това до три пъти - безпрецедентен скок за държавния и общински сектор, показват данните, които са за 2010 г. и първите три месеца на 2011 г. Противно на логиката пък в някои от определяните като "отличници" в общинската икономика фирми има намаление на възнагражденията.

Значителен ръст на заплатите има в емблематичната "Софийски имоти" - от 1706 лв. в началото на м.г. на 2433 лв. за т.г.


Държавни служители пред бунт за заплати

в. „Сега“

Около 4 000 души, заети в дирекциите за социално подпомагане в страната, искат да им бъдат увеличени заплатите с 25%. "Около 2500 са само хората, членуващи от "Подкрепа", които настояват да им се вдигнат заплатите", съобщи пред "Сега" председателят на синдиката на административните служители към КТ "Подкрепа" Ефтим Боюклиев.

По думите му социалните работници вземат между 420 лв. и 540 лв. на месец, което е крайно недостатъчно. "Това са хора с висше образование, дори с по две, а имам информация, че в столицата хора, които чистят фирми, вземат по 580-600 лв.", каза Боюклиев.

Той е внесъл вчера писма с искане за увеличение на заплатите в Агенцията за социално подпомагане и социалното министерство. Оттам реакцията е била светкавична - днес е срещата на синдикатите с шефа на агенцията Ивайло Иванов, а другата седмица ще разговарят с Тотю Младенов.

Агенцията за приватизация съди за 3 млн. евро гръцка банка

в. „Сега“

Агенцията за приватизация ще заведе иск за поне 3 млн. евро срещу Националната банка на Гърция в парижкия арбитраж, съобщиха вчера от ведомството.

Кредитната институция не е изплатила поетата от нея гаранция на гръцката "Държавна енергийна компания" (PPC), по чиято вина се провали няколко пъти конкурсът за приватизация на ТЕЦ "Бобов дол", мотивираха се подчинените на Емил Николов.

АП вече е обявила конкурс за процесуален представител за бъдещото дело, като очаква кандидатури до 19 август.


Данъчни ще следят всеки чувал зърно

в. „Стандарт“

Данъчните ще следят всеки произведен чувал със зърно, за да стопират опитите за ДДС измами. Идеята за следене на количеството произведено зърно от всеки декар нива вече е обсъдена между данъчните и представители на бранша, научи "Стандарт".

Вицепремиерът Симеон Дянков пък е поръчал на експерти във финансовото министерство да направят анализ за пазара на зърното в страната. Целта е да се проследи формирането на цените в последнитеa месеци, тъй като експертите забелязали известно разминаване в тенденциите на международните пазари и тези у нас.

Така ще се предотвратят евентуални опити за спекулации с цените не само на зърното, но и на хляба, обясниха източници на "Стандарт". Очаква се анализът на финансовото министерство да бъде готов до септември.

Евтин ток от “Марица-изток 2”

в. „Стандарт“

Токът от ТЕЦ "Марица-изток 2" няма да поскъпва поне до края на юни 2012 г. От най-голямата топлоцентрала са поискали Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да разреши до 30 юни догодина да бъде запазена цената от 35,01 лв. без ДДС за мегаватчас, по която в момента държавната ТЕЦ продава електроенергия на НЕК.

Според изчисленията на експертите в централата тази цена е достатъчна, за да се покрият производствените нужди, тъй като модернизацията на блоковете и оптимизацията на разходите от 2010 г. насам са дали добри резултати и "Марица-изток 2" няма да има нужда от допълнителен финансов ресурс, съобщиха от пресцентъра на централата.

Експерти очакват забавяне и на българската икономика

в. „Дневник“

Икономическият растеж в България през второто тримесечие се е забавил, прогнозираха икономисти, до които „Дневник“ се допита. Ден преди Националният статистически институт да публикува експресните си оценки за брутния вътрешен продукт в периода от април до юни, всички анкетирани анализатори коментираха, че растежът ще е около 1% на годишна база при 3.4% за периода от януари до март.

Главната причина за забавеното възстановяване е свитото потребление и въздържането на хората да харчат при липсата на ясни сигнали, че доходите ще растат. Все пак според анализаторите най-тежкото вече е минало, но липсват двигатели, които да задвижат икономиката. Само преди няколко дни НСИ отчете свиванена продажбите на дребно през юни, което говори за слабо потребление.

АП ще продаде остатъчните дялове в два от заводите на "Терем"

в. „Дневник“

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АП) обяви процедура за продажба на остатъчните дялове в два от заводите на военнопромишления комплекс "Терем", съобщиха от ведомството. Компанията като цяло е в забранителния списък на ресорния закон и се продаваше досега на части с решение на ръководството й.

Агенцията за приватизация ще предложи 34% от "Терем - Георги Бенковски" и 26% от "Терем - Ген. Владимир Заимов". Предстои агенцията да обяви конкурс за оценител на миноритарните пакети, а след това да избере и метод на пр

ЕБВР спира финансирането на сероочистките на ТЕЦ "Марица-изток 2"

в. „Дневник“

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е включила в своя черен списък консорциума "Индреко - Инсигма", който трябва да изгражда сероочистващите инсталации на ТЕЦ "Марица-изток 2", показва справка на сайта на институцията. В списъка попадат тези дружества и физически лица, които са уличени в нарушение на законите и пазарните правила, както и замесени в корупционни практики. Според решението на ЕБВР двете фирми, които участват в консорциума, не могат да участват в поръчки, финансирани от банката, до юли 2014 г.

Поръчката на ТЕЦ "Марица-изток 2" за изграждане на сероочистващите инсталации на пети и шести блок е за 80.3 млн. евро. От тях с европари през програма ИСПА трябваше да се осигурят 36.1  млн. евро, 34 млн. евро са от ЕБВР, а останалите са от  бюджета на държавата.

Турският премиер идва за проекта "Набуко" през септември

в. „Новинар“

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган ще пристигне на официално посещение в България през септември, съобщават турските медии. Той ще се срещне с президента Георги Първанов, премиера Бойко Борисов и други официални лица, пишат тамошните издания.


Очаква се по време на визитата да бъде дискутирана най-вече реализацията на проекта "Набуко". Ще бъдат обсъдени и двустранните отношения между страните.
Проектът "Набуко" предвижда транспортирането на природен газ от каспийския регион в европейските страни през Азербайджан, Грузия, Турция, България, Унгария, Румъния и Австрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още