IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство през юни с понижение на месечна и ръст на годишна база

На месечна база производството в добивната промишленост намалява с 14%, а на годишна е отчетено увеличение в преработващата промишленост от близо 5%

12:28 | 08.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Промишленото производство през юни с понижение на месечна и ръст на годишна база

През юни индексът на промишленото производство*, изчислен от сезонно изгладените данни, се понижава с 1,5% спрямо предходния месец, сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Производството в добивната промишленост намалява с 14,2%, в преработващата – с 0,4%, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е спадът е с 3,1% на месечна база.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при производството на химични продукти - с 9,9% и при производството на основни метали - с 8%. Ръст е регистриран при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 12,6%, при производството на лекарствени вещества и продукти - със 7,5% и при производството на тютюневи изделия - със 7,4%,

През юни 2011 календарно изгладеният индекс на промишленото производство нараства с 2,2% спрямо същия месец на 2010 година.

Изменение на индекса на промишленото производство на годишна база от 2005 насам:

Графика: НСИ

На годишна база увеличение е отчетено в преработващата промишленост (+4,5%), докато намаления са регистрирани в добивната промишленост (-5,4%) и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ (-2,8%).

Регистриран е ръст в производството на продукти за междинно потребление (+5,8%) и в производството на инвестиционни продукти (+1,6%), а в производството на енергийни продукти има спад (-1,5%).

* Индексите не измерват действителното равнище на производството, а оценяват средното изменение на производството между два времеви периода. За оценката на индексите се извършва представително наблюдение на предприятията от промишлеността, като извадката обхваща предприятия, чийто годишен оборот надхвърля 97% от оборота на цялата промишленост.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още