IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бойко Борисов: Не влизаме в еврозоната, докато не свият дефицитите си до 3%

Премиерът е убеден, че след месец Standard&Poor's ще повиши кредитния рейтинг на България

09:28 | 08.08.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Бойко Борисов: Не влизаме в еврозоната, докато не свият дефицитите си до 3%

Докато всички европейски страни не приведат икономиките си до 3 процента дефицит, България няма да отива към еврозоната. Това коментира вчера премиерът Бойко Борисов.

Той припомни, че преди дни нашата страна е била едниствената, на която е бил повишен кредитният рейтинг. Това го постигаме с финансова дисциплина и защото удържахме на популистите да вдигаме доходите поголовно, каза премиерът.

Според него ЕС е признал, че усвояването на еврофондовете е едно от допълнителните финансирания на държавата, когато се вижда, че парите се харчат на правилните места. След 2-3 години това ще даде резултат и парите, които ще влязат в държавата, ще позволят увеличение на доходите, смята премиерът.

Премиерът препоръча на другите страни да не харчат повече, отколкото изкарват, и да вземат пример от нашата страна. Според него през следващите години с финансовата си дисциплина
държавата ще има просперитет.

Българското правителство посреща новите финансови трусове с притеснение, но и с умерен оптимизъм, категоричен е премиерът. Според него финансовата ни дисциплина е отлична, поради което след месец се очаква Standard & Poor's да повиши кредитния ни рейтинг.

„Убеден съм, че септември ще бъде повишен. Всички параметри, които съвременната финансова политика изисква, в България се спазват - умерено харчене на парите и то само в инфраструктурни проекти - в екология, магистрали, пречиствателни станции и пристанища. Оттам държавата в следващите години ще получава, и то огромни приходи”, каза премиерът.

Попитан дали се притеснява, че ако се задълбочи кризата в Европа, това може да рефлектира върху парите, които идват у нас от ЕК, Борисов отговори, че Брюксел работи по много ясни правила.

"Не само, че не се притеснявам, но само преди два дни от ЕК ни позволиха с техни пари да наемем експерти от Световната банка и Европейската инвестиционна банка, за да можем по-бързо и по-качествено и с повече капацитет да усвояваме еврофондовете”, каза министър-председателят.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
Всъщност можем да се съгласим да влезем, но при наличието на предпазни клаузи, където България ще може да налага ограничения на фискалния суверинитет на останалите страни от Еврозоната + право на вето върху всички решения. Също така трябва да получи гарантирано поне заместник претседателско място в ЕЦБ, по формулата: претседател - европеец, заместник председател - българин...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
абитуриент
преди 12 години
Налиииииии........!!!!????...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
GeorgiBB
преди 12 години
Голям си Генерале !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още