IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 8 август

07:21 | 08.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 8 август

Експерти: Борсовите спадове не вещаят нова катастрофа

в. „Дневник“

Сривът на борсовите индекси и стоковите пазари в САЩ от миналата седмица не вещае нова финансова катастрофа и повтаряне на глобалната рецесия от края на 2008 година. Това мнение изразиха анализаторите, до които "Дневник" се допита какви ще са последиците в краткосрочен план и отражението върху България. Според тях обаче българската икономика не е станала по-конкурентоспособна в последните 2 години и ако глобалното възстановяване се забави, това ще засегне страната ни.

Сега, както и при резките спадове на 2007 и 2008 г., големите борси губят сериозна част от капитализацията си само в рамките на часове. Тогава сривовете показаха, че има проблеми във финансовите институции на САЩ и Англия.

Според Цветослав Цачев, който ръководи отдела за анализи на "Елана", причините за сегашните разпродажби са различни от страховете през 2007 и 2008 г. "Тогава имаше стрес в системата. Фалираха "Беар Стърнс" и "Леман брадърс", а преди властваха опасенията, че това може да се случи. Днес виждаме забавяне на възстановяването след изчерпване на стимулите на американското правителство, но това се наблюдава при възстановяването от всяка криза", каза Цачев.

Метрото вдигна цените на имотите покрай него

в. „Дневник“

"Жителите на "Надежда" вече може да се счита, че живеят в центъра на София, защото с кола и велосипед са на 10 минути до Централните хали, а с откриването догодина и на втория метродиаметър - за 5 минути." Думите са на премиера Бойко Борисов при откриването на ремонтирания булевард "Ломско шосе" в началото на юли.

Може да се спори дали "Надежда" е в центъра, но е сигурно, че метрото повиши стойността на имотите край него. Интересът към жилища и обекти, разположени по трасето, му е голям, единодушни са брокери.

Тенденцията, позната от други столици, става характерна и за българската. Според компаниите за имоти интерес има не само към жилищата, но станциите приличат инвеститорите на бизнес сгради и особено тези, които влагат парите си в търговски обекти.
20 - 50% по-скъпи са незастроените терени до метрото от тези в по-отдалечените части на същия районЦените на незастроените терени са между 20 и 50% по-скъпи от тези на по-отдалечените в същия район. Някои от моловете бяха построени, а други се строят в момента в близост до метростанция. Хранителните вериги също планират обектите си в близост до метрото. "Тези места в момента са добра инвестиция, защото се очаква възходящият тренд на цените да продължи", смята Калоян Богданов, маркетинг директор на "Адрес недвижими имоти".

"Булгаргаз" е купувал с 12.48% по-скъп газ от Русия през 2010 г.

в. „Дневник“

Година след като България преговаря с Русия да намали цената на природния газ, става ясно, че тя се е повишила с общо 12.48% през 2010 г. Това показва отчетът на "Булгаргаз", публикуван със закъснение в края на юли.

Според него компанията е купувала с 12.48% по-скъпо синьото гориво през 2010 г. спрямо 2009 г. Най-скъп е бил природният газ през последното тримесечие на годината.

През юли 2010 г. след двудневни преговори във Варна България и Русия постигнаха устно споразумение цената на природния газ да поевтинее веднага и да отпаднат две от компаниите посредници между "Булгаргаз" и "Газпром".

Десетки плащания остават вързани за минималната заплата

в. „Сега“

Без становище или с предложение да не се прави развързване от минималната работна заплата са първите получени от социалните партньори материали от различни министерства и ведомства. Те имат задача да анализират връзките на различни такси и плащания с най-ниското заплащане и да кажат размерът на кои може да се определя на друг принцип. До края на септември пък специална група от правителство, работодатели и синдикати трябва да излезе с конкретни предложения за промени в нормативната база, които да откачат някои плащания от заплатата. Но досега ведомствата са разгледали по-малко от 30 закона, правилници и наредби, а становища има само за пет и все за запазване.

Слънчев бряг с население 400 хил. души

в. „Сега“

По последни данни близо 400 000 хиляди туристи почиват на курорт Слънчев бряг.

Хотелите в източната и западната зона са препълнени. Повечето от летовниците са чужденци.

През последните няколко дни свободно легло в курорта е невъзможно да се намери.

"Всичко е запълнено на 100% в източната зона, където са най-близките хотели до морето. Евентуално може да са останали единични стаи в апарт-хотелите в западната част", заяви шефката на частните собственици Елена Иванова, цитирана от burgas24.bg.

В момента интересът към Слънчев бряг е огромен и непрекъснато се търсят места за почивка.

МО дава по 20 млн. лв. на година за поддръжка на хеликоптерите

в. „Сега“

Договорът за поддръжката на новите транспортни хеликоптери на армията ни с ТЕРЕМ-Бенковски е пред приключване, научи "Сега". МО все още бави избора на фирма, която ще се грижи за 12-те машини "Кугар" и 3-те "Пантер". Издръжката им на година ще бъде не по-малко от 20 млн. лева.

"Ще бъде обявена специална обществена поръчка, но тя ще бъде оповестена и ще се спази прозрачността", обявиха от министерство на отбраната. По този начин ръководството на МО ще посочи фирмата, с която иска да сключи договор.

Бизнесмени спорят за Панагюрското злато

в. „Стандарт“

Шефът на "Асарел Медет" Лъчезар Цоцорков е решил да финансира изграждането на новото съоръжение. Така истинското златно съкровище ще може да "гостува" за месец в града.

Когато антиките не са в музея, на мястото им ще бъдат експонирани копия на уникалните находки. Идеята обаче среща недоволството на братята Иван и Лука Ангелови, собственици на фирма "Градус". Преди две години те финансираха с 800 000 лева направата на реплика на световноизвестното злато и основен ремонт на стария трезор. Заради сегашната придобивка, финансирана от Цоцорков, трябвало да се разруши отчасти вече готовото хранилище, дарено от Ангелови. Заради новата реплика на съкровището пък старата даже ставала ненужна, обясняват местните хора. Сега меценатите спорят чие дело е било повече "в полза роду".

Само за месец 6000 клиенти на ЧЕЗ са поискали е-фактура

в. „Новинар“

6074 клиенти на ЧЕЗ са заявили желание да получават електронни фактури за електроенергията, която потребяват, вместо хартиени. Това сочи статистиката на компанията за по-малко от седмица след въвеждането на услугата. Електронната фактура е достъпна за битовите клиенти на дружеството от 1 август, съобщават от ЧЕЗ. 60 % от заявилите електронна фактура са от София. Интерес към новата услуга е отчетен и в Плевен (5%) и Благоевград (3%).

До момента най-предпочитаният от клиентите канал за заявяване на услугата, е корпоративният уебсайт www.cez.bg, който е бил използван от 97% от избралите да получават сметката си за електроенергия онлайн. Освен чрез регистрация на сайта на компанията, заявяването на електронна фактура е възможно с обаждане на денонощната информационна линия на ЧЕЗ 0700 10 010 или на място, в Центровете за обслужване на клиенти в Западна България. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 08.08.11 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още