IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България се превръща във вятърен гигант

До 2020 г. страната ни ще е в състояние да покрива една пета от нуждите си с ток от вятърните турбини, прогнозира европейска асоциация

10:16 | 06.08.11 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	До 20 години Европа ще е напълно в състояние да задоволява битовите нужди от ток от вятърните централи. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

До 20 години Европа ще е напълно в състояние да задоволява битовите нужди от ток от вятърните централи. Снимка: sxc.hu

От Никола Димитров, Dnes.bg

България се е устремила към челните места по производството на вятърна енергия на Балканите, сочи прогнозата на Европейската асоциация за вятърна енергия. 

Базираната в Брюксел организация, представляваща бизнеса в сектора, предвижда, че до 2020 г. страната ни ще е в състояние да покрива една пета от нуждите си с ток от вятърните турбини (18%). Това ще й позволи да изпревари Румъния, където делът на вятърната енергия се очаква да достигне 10 на сто и да догони Гърция, където се очаква вятърната енергия да съставлява 23% в енергийния микс на страната.

„Прогнозата ни е напълно реалистична. България има потенциал значително да подобри представянето си”, заяви пред Dnes.bg говорителят на асоциацията Петър Зенекамп. Дори кризата да се задълбочи, България щяла да е в състояние да постигне прогнозираното от асоциацията осемкратно увеличение на добиваната от вятър енергия до края на десетилетието. 

Производителите на вятърни турбини в Европа правят прогнозата си на националния план за действие на правителството, както и на математическо моделиране, което се прави от Европейската комисия. 

„Прогнозата ни почти напълно съвпада с изчисленията на Европейската комисия”, увери Зенекамп.

В момента България разполага с мощности, равняващи се на 375 мегавата, а в началото на 2009 г. е имала едва 57 мегавата.

„Прогнозата ни изглежда висока само на пръв поглед. Само за две години България е 
увеличила седем пъти производството на енергия от вятър. Правителството има волята, а бизнесът – амбицията да развива този сектор. Взели сме под внимание това, което е направено, както и подготовката за строителство на нови вятърни паркове. Така че очакванията ни са напълно постижими”, добави Зенекамп. 

Най-напредналата държава в Европа в момента е Дания, където вече една четвърт от тока идва от вятърните централи. В същото време Малта, както и кандидатките Македония и Исландия нямат нито една перка. Словения е държавата, в която вятърът има най-малко значение за енергийния микс, допринасяйки само с 0,03 мегавата.

Според асоциацията за вятърна енергия до 20 години Европа ще е напълно в състояние да задоволява битовите нужди от ток от вятърните централи, което не само ще има огромен екологичен ефект, но и ще освободи мощности за развитие на икономиката. 

До 2020 г. производството на електричество от вятър ще достигне общото потребление на домакинствата в петте най-големи европейски държави – Германия, Франция, Испания, Великобритания и Полша. 

Произвежданият от турбините ток ще възлезе на 581 тераватчаса (TWh), или 15,7% от всички потребности на европейските членки. Сега вятърната енергия представлява 5,5% от консумацията на ток (182 Twh). След още 10 г. от вятъра ще идва ток, достатъчен за една трета от нуждите на ЕС – 1154 TWh. 

„Вятърната енергия ще увеличи повече от три пъти участието си в енергийния микс в ЕС до 2020 г., инвестирайки 194 млрд. евро в строителството на вятърни паркове”, коментира Джъстин Уилкис от асоциацията.

Според европейските браншовици бизнесът ще изпревари прогнозите на Европейската комисия, която засега е заложила, че към 2030 г. 241 милиона домакинства ще могат да се захранват с ток от вятърните турбини. Днес техният брой е 50 милиона.

Говорителят на асоциацията Петър Зенекамп посочи, че през миналата година в резултат на рецесията има известен спад в темповете на строителство на вятърни паркове, като вместо средния годишен ръст през последните години от 10% е реализиран растеж от 8 на сто спрямо 2009 г. Но междинните резултати за 2011 г. показват, че това изоставане е преодоляно и ЕС ще бъде в състояние като цяло да изпълни прогнозите на асоциацията. 

Oще новини за икономиката на България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
tnm
преди 12 години
В метеорологията има понятие наречено Роза на ветровете.Това е графично изражение на режима на ветровете на дадено местоположение за определен период от време. При изграждането на ветропаркове се предполага, че ще бъде избрано място с относително постоянни ветрове, с определена скорост /средногодишна скорост от 6 м/s е икономически най-изгодна/, с подходяща плътност на енергийния поток на вятъра, а също така турболенцията да е сведена до минимум.Такива условия в България има на около 5 или 6 места, но за по-точни резултати ще трябва да се поставят измервателни мачти за определяне на ветровия потенциал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
Liliyanaandreeva
преди 12 години
Това със сгъстяването на въздух ми се струва гениално.Другото решение - също.И понеже сте много трезво мислещ и компетентен искам да попитам каква е истината за мини турбините за речни потоци и водни течения?Казват, че от тях може да се поставят с хиляди, а са и преносими.Вие какво мислите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 12 години
Дори и да не скочи токът. Перката, всъщност, ти дава механична мощност на вала, може да върти компресори, следователно. Ако сравниш въздушен с оловен акумулатор, и като кпд може да не си толкова зле, пък и на много места, токът се използва именно да помпи така че, и това е вариант. Тъкмо няма проблеми с честотата, нито /с толкова много и скъпа/ електроника. Обаче, България да стане вятърен гигант - вече е сериозна доза хумор. Само да си видим местоположението и средногодишните скорости на вятъра...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
bbzz24
преди 12 години
мда, като скочи тока 2 пъти, мисля че ще изкарат достатъчно бизнеси извън играта... и дори 40% дял да постигнат в консумацията :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 12 години
Ако, вместо да се правят само вятърници, дето произвеждат, без да е ясно, дали ще се потреби в момента, да вземат да сгъстяват въздух със същите тези перки - тъкмо, ще решат и въпроса със съхранението на енергията за използване в нужния момент. Иначе, както е тръгнало...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
MarkoM
преди 12 години
Само дето поради географските особеностите на България, нямаме много подходящи ветрови потоци, а основната сила на вятъра е нощем, между 02 и 04 часа, и ми е страшно любопитно, тези 18% какво ще ги правят и кой ще ги консумира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
Ами като има кой да им плаща скъпо и прескъпо енергията от вятър, "бизнесат" не 20%, ами 200% от необходимата енергия ще произведец...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още