IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Захарта е поскъпнала с близо 1 лев от началото на годината

Производителите на захар и захарни изделия формират печалбата си основно от надценка на захарта за вътрешно потребление, показва анализ на финансовото министерство

11:40 | 05.08.11 г.
Захарта е поскъпнала с близо 1 лев от началото на годината

Липсата на производство, високите международни цени на суровата захар и петрола, както и търговските надценки са основните фактори за резкия ръст на потребителските цени на захарта в България от началото на годината. Това показва анализ, изготвен по разпореждане на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, съобщиха от Министерството на финансите.

Целта на анализа е да направи обективен преглед на състоянието и на основните фактори, които оказват влияние при ценообразуването на захарта у нас.

След януари 2011 г. цената на килограм захар от производителя до потребителя нараства с близо 1 лев, което рязко контрастира с тенденциите в предходните години, като се отчитат промените на цените на петрола и захарта на световните пазари.

Върху цената на захарта влияние оказва и значителното намаляване на стимулите и възможностите за производство на захар в България. Целите на реформата са постепенна либерализация на европейските пазари на захар и предоставяне на свободен достъп на най-слабо развитите държави до пазара на ЕС.

За периода 2005-2011 г. производството на захар и захарни изделия у нас спада, а цените на произвежданите продукти, включително и рафинираната захар, растат. В резултат от провежданите от 2007 г. насам реформи в сектор „Захар” в ЕС, България преустановява производството на захар и се превръща основно във вносител на сурова захар, която след това се рафинира.

Страната разполага с национална квота само за производство на изоглюкоза в размер на 89 198 тона сухо вещество, а квотата за отглеждане на захарно цвекло е напълно закрита.

Данните, използвани в анализа, водят до извода, че производителите на захар и захарни изделия формират печалбата си основно от надценка на захарта за вътрешно потребление. Индикации за подобна хипотеза дават регистрираните тенденции в цените на едро и дребно, както и цените на производител и потребител.

В резултат от ограничените възможности за свиване на производствените разходи поради липсата на производствен процес на суровината в България, единствената възможност за увеличаване на печалбата остава увеличение на надценката за крайния потребител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още