IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 5 август

07:22 | 05.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 5 август

"Български пощи" ще взима заем от 5 млн. евро заем за оборотни средства

В. „Дневник”

"Български пощи" ще търсят заем до 5 млн. евро за оборотни средства. Държавната компания ще обяви обществена поръчка, с която да търси обслужващи банки. Едно от изискванията ще е първата от тях да предостави и оборотното финансиране, казаха от "Български пощи".

За да бъде обявен търгът и привлечено свежо финансиране, тегленето на кредита трябва да бъде одобрено от облигационерите на "Български пощи".

Те трябваше да вземат решение на тяхно събрание в сряда (3 август), но поради липса на кворум то беше отложено за 18 август. Миналата година "Български пощи" пусна емисия облигации за 15 млн. евро. Със средствата трябваше да се рефинансират банкови заеми и задължения по лизинг. Водещ мениджър по сделката беше Райфайзен банк.

Търгове за наем щели да блокират дейността на НДК

В. „Дневник”

НДК ще продължи да дава под наем залите, офисите, складовете и гаражите си с пряко договаряне, защото организирането на конкурс е "нецелесъобразно" и "на практика ще прекрати възможността на дружеството да осъществява основната си дейност". "Откриването на тръжна процедура за прояви с краткотраен характер като концерти и танцови спектакли е невъзможно поради спецификата на самата проява."

Това са мотивите на министерството на регионалното развитие за промяната в правилника за правата на държавата в държавните търговски дружества, която беше одобрена от правителството преди два дни. От отговора отново не стана ясно защо прякото договаряне ще се прилага и при избора на наематели на гаражи, търговски площи и офиси. 

Осмата метростанция в София ще бъде с облик на древен град

В. „Дневник”

Под бул. "Мария Луиза", където ще се помещава осмата поред метростанция, са открити останки от голяма сграда. Те бяха представени днес от кмета на София Йорданка Фандъкова, министъра на културата Вежди Рашидов и ръководителя на разкопките Марио Иванов от БАН.

Предполага се, че това е къщата на знатен жител, не само заради площта на самия обект, но и заради наличието на лична баня, голям вътрешен двор и зала с басейн, обясниха археолози. Открити са останки от голяма сграда в центъра на Сердика.  Помещението, където е намерена почти изцяло запазената мозайка от IV век, пък е било използвано като зала за приеми, обяви Иванов.

Кметът на столицата обеща още, че до началото на 2013 г. строежът на "най-красивата и модерна метростанция в Европа" ще бъде завършен.

Първанов предрича пенсионерски бунтове

В. „Сега”

Президентът Георги Първанов няма да наложи вето върху промените в Кодекса за социално осигуряване, въпреки че не ги харесва. "Приетите промени не само не отговарят на обществените очаквания, но е възможно да предизвикат значимо обществено недоволство сред пенсионерите", заявява Първанов.

Според него обаче връщането на закона за ново обсъждане от народните представители, които до края на август са във ваканция, ще засегне интересите и очакванията на някои категории граждани. Това са вдовците/вдовиците, които очакват от началото на септември да получат увеличени от 20 на 26.5% добавки от пенсията на починалия си съпруг/съпруга, и "неправомерно получилите (според управляващите) обезщетения за отглеждане на дете майки", защото с приетия закон им се опрощават дължимите и възстановяват вече платените лихви. Първанов обаче смята, че с този закон не се помага на нуждаещите се от социална закрила пенсионери, майки, болни, работещи в тежки условия на труд и други категории лица, а само на част от тях.

Всеки месец екоминистерството се рекламира срещу 223 447 лв.

В. „Сега”

Всеки месец екоминистерството ще рекламира успехите на европрограмата си в медиите с по 223 447 лв. Това става ясно от спечелен проект по "Техническа помощ" на обща стойност 4 692 388 лв. Той е за период от 21 месеца - от юни тази година до 28 февруари 2014 г. Информацията за този проект е обявена в системата ИСУН, която позволява и гражданите да могат да проследят как се харчат европарите. 703 858 лв. от стойността на проекта са национално съфинансиране, което означава, че се плащат от българския данъкоплатец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още