IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната каса започва работа по електронните рецепти

Проектът "Електронна рецепта" ще тръгне пилотно на територията на РЗОК - София град

10:29 | 04.08.11 г.
Здравната каса започва работа по електронните рецепти

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) започва разработването на електронните рецепти, съобщиха от институцията.

Предстои изграждането на централизирана онлайн система, която да обхваща дейностите по предписването и отпускането на лекарствени продукти, медицински изделия и храни за специални медицински цели, включително и такива, заплащани напълно или частично от здравната каса.

От касата посочват, че новата електронна система ще улесни и пациентите, и лекарите, защото при допусната грешка при изписването на лекарствата тя ще бъде отстранена веднага, без да се налага повторно посещение при лекаря.

НЗОК очаква да се подобри и контролът по предписване и отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия и храни за специални медицински цели, заплащани от касата, тъй като той ще се осъществява в реално време.

Проектът ще бъде реализиран пилотно на територията на Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) - София град, но не е посочено в какъв срок.

Здравната каса кани фирми, разработващи медицински и аптечен софтуер, да участват в проекта.

За въвеждането на електронни рецепти се заговори преди около 2 години. През февруари миналата година от здравната каса посочиха, че вероятно през 2011 г. те вече трябва да са готови и да работят.

Междувременно, от Националния осигурителен институт (НОИ) въведоха от началото на месец юли нов образец на болничен лист, първообраз на електронен болничен. Предстои изграждането на единен регистър, в който лекарите ще нанасят данните за пациентите, за да се „движи“ информацията свободно между лекарите, работодателите и института, както и да се осъществява контрол в реално време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още