IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болниците ще се отчитат пред здравната каса всеки ден

Все още не е ясно кога ежедневното отчитане ще бъде въведено за всички лечебни заведения, засега системата ще се тества в три района на страната

10:01 | 04.08.11 г.
Болниците ще се отчитат пред здравната каса всеки ден

Болниците, които имат сключен договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), ще подават ежедневен отчет към институцията, съобщиха от касата.

Засега обаче всекидневното отчитане ще бъде тествано в лечебните заведения от три районни здравноосигурителни каси – София-град, София-област и Габрово.

От НЗОК не можаха да кажат кога точно ежедневното отчитане ще стане задължително за всички болници, които работят с институцията. От пресцентъра на институцията казаха за Investor.bg, че е необходимо да мине време и системата да се изпробва за грешки, преди да бъде въведена за всички.

Информацията, която болниците ще подават ежедневно за приетите и изписаните пациенти, включва данните за лечебното заведение и за пациента, информация за това по коя клинична пътека е лекуван, основната му диагноза, придружаващите заболявания и процедурите, които са му извършени, наименование на заболяването, приемна диагноза, дали приемът е планов или спешен, както и кой лекар е насочил този пациент към болница.

Електронните отчети на болниците трябва да бъдат подписани с електронен подпис. Те ще се подават през сайта на здравната каса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още