IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

52 партии са подали заявления за участие в местните избори

Българските граждани, които искат да гласуват извън страната, трябва да обявят това в писмена форма до 27 септември

17:05 | 03.08.11 г.
52 партии са подали заявления за участие в местните избори

Досега 52 партии са подали заявления за участие в местните избори, каза Ралица Негенцова, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК), съобщи БТА.

ЦИК е регистрирала вече пет политически партии – ГЕРБ, Политическа партия "Съюз за Пловдив", "Вяра, Морал Родолюбие Отговорност - Национален идеал за Единство", Земеделски съюз "Александър Стамболийски" и "Обединена Социалдемокрация".

ЦИК е отговорна за назначаването на общинските избирателни комисии. До 13 август кметовете ще имат консултации с парламентарните партии. „Досега са постъпили 12 предложения за общински ЦИК от общо 264 общини“, каза Негенцова. До 18 август трябва да бъдат назначени всички общински избирателни комисии, подчерта тя.

„ЦИК има решения за гласуване на президентските избори на българите извън страната и за организация на изборните секции там“, каза още тя.

Ръководителите на посолства и консулства трябва до 13 август да поискат съгласие на съответната държава за разкриване на секции, посочи тя. Избирателни секции се разкриват в населените места с наши консулство или посолство, ако има 20 души заявили, че ще гласуват. Ако в съответното населено място няма дипломатическа или консулска служба, е необходимо 100 души да обявят, че ще гласуват, но това трябва да стане до 27 септември. Тези заявления се подписват саморъчно и трябва да бъдат пратени лично, чрез писмо или на електронна форма, в PDF формат на съответното дипломатическо представителство.

Български граждани, които искат да гласуват извън страната, трябва да обявят това в писмена форма до 27 септември. Тези лица се заличават от списъците по постоянен адрес.

От 5 август ЦИК започва да приема документи за регистрация на партии, които искат да участват в президентските партии. Документи за участие в местните избори ще се приемат до 17,00 часа на 8 август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още