IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 3 август

07:14 | 03.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 3 август

Масрафът за изборите ще струва 35 млн. лв. на хазната

в. Сега

35 млн. лв. от бюджета ще глътнат местните и президентските избори, които ще се проведат на 23 октомври. Окончателните разчети за цената на вота надхвърлят с 9 милиона прогнозите на министър Симеон Дянков, който в началото на юли обяви, че държавата ще плати 26 млн. лв. И при завишената сметка обаче провеждането на избори "2 в 1" излиза по-евтино от организирането им в различни дни.

50 млн. лв. са били първоначално заявените разходи по план-сметката, научи "Сега". Сумата е била орязана на 35 милиона. Половината от нея - 18.5 млн. лв., ще отидат за възнаграждения на специалистите и членовете в общинските и секционните комисии. Извън отпуснатата от бюджета сума милиони левове за предизборни кампании ще похарчат и партиите.

Държавата си хареса хотела на Ванко 1

в. Сега

Бившият хотел на осъдения за сводничество рапър Ванко 1 в Пловдив да не се продава, а да се управлява от държавата, предлага областният управител Иван Тотев. "Продажбата може да донесе два-три милиона лева, които ще влязат в републиканския бюджет. Повече полза ще има, ако ползваме сградата, като настаним там държавни институции", обяснява областният управител, цитиран от в. "Марица".

И припомня, че много държавни служби са зле със сградния фонд, а в същото време хотелът не е завършен и лесно би могъл да се пригоди за нуждите на администрацията.

Евтино жито, скъп хляб

в. Стандарт

Житото поевтинява, но противно на очакванията цената на хляба не тръгва надолу. Тон пшеница вече е близо двойно по-евтин, отколкото беше в началото на годината, когато бяха достигнати рекордните 600-650 лв. за тон. За килограм качествено зърно от новата реколта искат около 32-35 ст.

Първите сделки, които са сключени на Софийската стокова борса, също са на тези нива. Дребните фермери продават по-малки количества от около 80-100 тона дори за 280-300 лв. Евтинията при фермерите обаче не се отразява на крайната цена на хляба. Той продължава да се продава за около 1,20 лв. килограма, колкото струваше и при двойно по-скъпа пшеница.       

БАТ: “Булгартабак” не е подходящ за нас

в. Стандарт

"След като проучихме "Булгартабак" в детайли, решихме, че предприятието не е подходящо за нас". Това коментираха за "Стандарт" от пресофиса на "Бритиш американ табако" в Лондон, след като официално обявиха, че се отказват от по-нататъшно участие в конкурса за приватизация на холдинга.

Винаги наблюдаваме всяка една възможност за придобиване, но след като получихме информационния меморандум и проучихме "Булгартабак" детайлно, взехме това решение, обясниха от БАТ.

Спешните мерки за Шенген са стрували 1 млн. лв. от началото на 2011 г.

в. Дневник

Близо 1 млн. лв. е отпуснало правителството от началото на годината за неотложни мерки за присъединяването на България към Шенген. За последно на 20 юни кабинетът осигури 139 хил. лв. Средствата ще се използват за ремонт на кабини на гранични пунктове, поставяне на огради, маркировка, табели, светофари, щори, климатици, лампи, се разбира от постановление на Министерския съвет, публикувано в последния брой на Държавен вестник.

Промените не налагат отпускането на допълнителни средства от държавния бюджет, обясниха от кабинета. Половината от средствата са за МВР.

Кой се срамува от сивия списък за обществените поръчки?

в. Дневник

Две години и половина след като беше създаден, сивият списък с възложители на обществени поръчки, които са направили нарушения, ще бъде премахнат. Промяната беше предложена от Агенцията за обществени поръчки (АОП) и вече е гласувана на първо четене в парламента, но остана за довършване през есента.

„Сивият списък създава смут и уврежда имиджа на съгрешилите представители на местната и държавната власт“. Така обясни причините за премахването му министърът по еврофондовете Томислав Дончев, който представи проекта в началото на юли. В сивия списък попадат възложители, които са нарушили някои от нормативните актове, засягащи обществените поръчки.

ООН: В България се ширят полицейско насилие и дискриминация

в. Дневник

Полицейското насилие, широкото използване на СРС-та, нападките срещу съдебната власт, дискриминацията по пол, етнос и религия. Това са част от нарушенията, които Комитетът по правата на човека към ООН е отбелязал в третия си доклад за България за прилагането на Международния пакт за гражданските и политически права. Документът беше огласен от Българския хелзинкски комитет.

България трябва да премахне всички форми на насилие от страна на полицията и лошото третиране на заподозрени по време на акции и да предприеме мерки за ефективно преследване на извършителите и правна защита на жертвите, препоръчва ООН. Отбелязва се, че според сегашния закон полицейските части могат да използват потенциално смъртоносна сила, дори когато това не е абсолютно необходимо.

Борисов дава Бузлуджа на БСП

в. Новинар

Държавата ще прехвърли собствеността на паметника на „Бузлуджа" на БСП, ако червените поискат. Това се закани премиерът Бойко Борисов край димитровградското село Оризово. Чинията на Бузлуджа миналата седмица стана обект на ожесточен спор между БСП и областния управител на Стара Загора Йордан Николов от ГЕРБ.

Чакам БСП да пусне официално писмо и да си вземе чинията, обяви вчера Борисов, като уточни, че управляващите няма да предприемат нищо за „тази разрушена сграда" и прехвърли отговорността на левицата, която ако иска, да я ремонтира. Той дори сравни състоянието на паметника с това на БСП.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още