IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С близо 7% се увеличава издръжката на човек от 4-членно семейство

Нарастването на издръжката на живот се дължи основно на ръста на цените на хранителните стоки, комуналните услуги и горивата, съобщиха от КНСБ

11:08 | 01.08.11 г.
С близо 7% се увеличава издръжката на човек от 4-членно семейство

До почти 2 113 лв. се е увеличила издръжката на живот за 4-членно домакинство през юни 2011 г. спрямо юни 2010 г. За храна, облекло, почивка и други нужди са необходими малко над 528 лв. на един човек от 4-членно домакинство, което е 6,8% годишен ръст. Това съобщи председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Нарастването на издръжката на живот основно се дължи на ръста на цените на хранителните стоки, комуналните услуги и горивата, отбеляза Виолета Иванова от КНСБ. По думите на Пламен Димитров ръстът на цените на храните влияе 4 пъти повече върху инфлацията в България в сравнение с ЕС, където проинфлационните фактори са транспортът и цените на жилищата.

Границата на бедност, изчислявана от КНСБ, която включва 77 основни стоки и услуги за физическо оцеляване, почти е достигнала 200 лв. през юни тази година. На годишна база растежът й е повече от 7%, т.е. изпреварва увеличението на издръжката на живот. Според КНСБ бързият ръст на границата на бедността се дължи на поскъпването на стоките от първа необходимост. Според Виолета Иванова най-силен ръст отбелязват цените на захарта и захарните изделия.

Пламен Димитров посочи, че се запазва тенденцията за намаляване на доходите и на заетостта. През първото тримесечие на 2011 г. спрямо първото тримесечие на 2010 г. доходите на домакинствата са намалели с малко над 2%, според данни на НСИ. Също с над 2%, или с около 47 хил. души, са намалели заетите лица през първите три месеца на годината, каза Димитров.

На този фон се наблюдава увеличение на средната заплата за цялата страна до 671 лв. В някои сектори обаче средната заплата нараства заради съкращенията на работна сила, отбеляза Виолета Иванова.

Пламен Димитров допълни, че в някои икономически производства се наблюдава силен растеж през последните месеци. Заради това синдикатите настояват за растеж на доходите според възможностите на отделните икономически сектори. Преговорите в някои сектори вече са започнали, останалите ще стартират през есента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още