IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 30 юли

08:29 | 30.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 30 юли

Българските училища зад граница ще получат с 2 млн. лв повече тази година

в. Дневник

Българските училища извън страната ще получат с 2 млн. лв повече тази година по програма "Роден език и култура зад граница" за тази година. Така общата сума, отпускана по програмата за 2011г., става 4 млн. и 40 хил. лева, съобщи зам.-министърът на образованието Милена Дамянова, цитирана от БТА.

Програмата, която съществува от три години, отпуска средства за купуване на учебници по български език, история и география на България и за материали за извънкласни занимания. Тази година финансиране по нея получават 162 училища, в които има около 20 хил. ученици.

Думите е-правителство и е-търговия влизат в официалния български правопис от 1 септември

в. Дневник

Думите е-правителство, е-търговия, м-пазар (мобилен пазар) ще бъдат въведени като норма в българския правопис от 1 септември. От тази дата влизат в сила правила за правописа, които са въведени като норма в нов правописен речник на езиковедите от Института за български език на БАН.

Промените са описани в увода на правописния речник. Той ще излезе сега, а самият речник догодина.

Цветанов ще ликвидира даренията към МВР поетапно

в. Сега

"Даренията към МВР ще бъдат ликвидирани поетапно. Първо ще бъдат спрени тези, които се дават от физически лица, а най-вероятно дарители ще останат само общините, защото те са основните, заедно с помощта от държавни институции", обяви в сутрешния блок на БНТ министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Само за първите три месеца на тази година МВР е събрало от частни дарители над 6.5 млн. лв. за три месеца. Както "Сега" вече писа, сред дарителите има разследвани и осъждани лица, фалирали компании и фирми, към които по-късно властта се отблагодарява и т.н. Порочната практика бе разкритикувана и от Европейската комисия, а премиерът Бойко Борисов обеща тя да бъде прекратена, като МВР бъде компенсирано от държавния бюджет.

Качеството на строителството на „Тракия” усъмни и сините

в. Сега

Влаганите в магистрала "Тракия" материали бяха атакувани от втора парламентарна група - "Синята коалиция". Според сините съществуват сериозни основания за съмнения в качеството на строителството. Те настояха за нова независима експертиза на взетите проби, защото не признават официално обявените заключения от проверката.
"Извършеният внимателен анализ на предоставената от агенция "Пътна инфраструктура" техническа експертиза, поръчана от Дирекцията за национален строителен контрол, разкрива редица съществени недостатъци, които в бъдеще биха могли да създадат сериозни рискове за живота и здравето на хората, използващи магистралата", се казва в декларацията, прочетена вчера от депутата Иван Иванов.

Бизнесмени и чиновници ще декларират, че не са дали или взели подкуп

в. Сега

След като за две години не успя да отбележи напредък в битката с корупцията, правителството на ГЕРБ предприема все по-отчаяни и абсурдни опити да внуши, че е нетърпимо към подкупите, непрозрачните и нагласените сделки. Министерството на отбраната ще изисква задължително от собствените си чиновници и кандидатите за участие в конкурси за обществени поръчки и търгове за имоти да декларират, че не са дали или взели подкуп.

Ол инклузивът- пиле и броколи

в. Стандарт

Ол инклузивът в българските курорти почти достигна мистериозните висоти на алхимията. Родните готвачи спокойно могат да кандидатстват за патент върху стотина гозби, сътворени от нищото. Изобретателният български майстор в кухнята е способен да превърне неизяденото пиле на грил във вкусна яхния с картофи. "За вечеря например сервираме печено пиле на порции. Всичко, което остане и се върне в кухнята, се съхранява през нощта в хладилник, а след това го приготвяме за основно обедно ястие с ориз или картофи. Мръвките минават повторна термична обработка, годни са за консумация и не създават риск за здравето на туристите. Това се прави навсякъде, където се работи по системата "ол инклузив", обясняват без притеснение готвачите. И допълват, че на третия ден от яхнията излиза пилешка супа. "По този начин правим икономии, защото иначе сметките не излизат", доверява още от тайните в бранша готвач, пожелал анонимност. Тънкостите при изхранването на летовниците са многобройни. Прилагат се всевъзможни хватки с единствената цел от манджата да не се хвърли нищо. Останалите кюфтета на скара, сервирани за обед, пък се появяват на вечеря отново, но вече залети със сос по чирпански. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още