IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК успокоява: Пари за болниците има

Този месец здравната каса изплати повече от 156,3 млн. лева на договорните си партньори

13:31 | 29.07.11 г.
НЗОК успокоява: Пари за болниците има

Парите за болниците ще стигнат до края на годината, съобщи Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), на базата на данните от направените годишни разчети на предвидените в бюджета средства за болнична помощ.

НЗОК е финансово стабилна и занапред няма да бъде допуснато забавяне в плащанията, каквото имаше през минали години, пише в съобщение на здравната каса.

Надзорният съвет на касата е приел разпределението на задължителните годишни прогнозни бюджети на болниците за следващото тримесечие, след като е направил анализ на данните за второто тримесечие. Според касата, методиката за разпределяне на средствата за болнична помощ се е доказала като достатъчно ефективна за изминалите шест месеца.

Здравната каса замени миналогодишните делегирани бюджети на лечебните заведения с прогнозни през февруари.
Според новата методика за определяне на средствата, които се полагат за една година на всяка болница, директорите на болници ще подават данни за необходимите им средства към Районните здравноосигурителни каси (РЗОК), където ще се правят прогнозни бюджети за нужните средства за болнична дейност в съответния район през годината на базата на историческия принцип. Всичките прогнози за отделните райони пък се подават към НЗОК, която определя крайния бюджет.

Директорите на болниците имат възможността да прехвърлят средства от месец в месец или от тримесечие в тримесечие, в зависимост от дейността и нуждите на лечебното заведение. Отделно от тези бюджети здравната каса пое разходите по клиничните пътеки за раждане и грижа за новородените.

Този месец здравната каса изплати повече от 156,3 млн. лева на договорните си партньори, без да закъснява с плащането за пореден месец.

На 22 юли касата преведе 103,6 млн. лева на болниците. Отделно 300 800 лева бяха отпуснати за акушерска помощ на здравно неосигурени жени.

Близо 20 млн. лева преведе НЗОК на аптеките за отчетен период 01-15 юни 2011 г. за лекарства, заплащани от касата.
На 28 юли личните лекари получиха 13,7 млн. лева, специалистите – почти 13,5 млн. лева, а лабораториите – над 5,1 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още