IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дянков: Имаме държавен резерв от бензин за 160 дни

Държавният резерв: Горивата може да се ползват само с одобрение на ЕК

12:31 | 29.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Дянков: Имаме държавен резерв от бензин за 160 дни

Имаме достатъчно бензин в държавния резерв - за 160 дни, каза днес министърът на финансите Симеон Дянков, цитиран от БТА. Коментарът му е във връзка с отнетия преди два дни лиценз за данъчен склад на „Лукойл Нефтохим“ Бургас, с което практически беше спряна работата на рафинерията, осигуряваща 60-70% от горивата на едро в страната.

Няма проблем нито с доставките на бензин, нито на гориво за БДЖ и за авиокомпаниите, каза още  Дянков. Той посочи, че доставките вече са организирани и „това е работа на министрите Ивайло Московски и Трайчо Трайков“.

Имаме достатъчно гориво за самолетите - в държавния резерв има за около един месец, отбеляза финансовият министър. Той допълни, че не само българската рафинерия доставя гориво за самолети на Балканите, а и румънската рафинерия, която също е на "Лукойл", и две гръцки рафинерии имат такива възможности.

Според Симеон Дянков едва ли ще се наложи да се използват количествата горива от резерва. „За всеки случай вчера говорихме с министър Трайков и вече сме тръгнали по процедурата, така че да имаме възможност веднага да реагираме, ако това е необходимо“, добави той.

От Държавния резерв коментираха пред БНР евентуалното отблокиране на запаси от горива:

„Съгласно Закона за държавните резерви и военновременните запаси, Агенция „Държавен резерв“ създава и поддържа държавни резерви и военновременни запаси от стратегически стоки и материали. Агенцията съхранява запасите от нефт и нефтопродукти в собствени складове, които отговарят на общите задължения и техническите изисквания за безопасност и експлоатация.

Признаци за затрудняване на доставките са налице, когато в рамките на два последователни месеца се получи намаляване с 20 на сто на общото ниво на доставките в страната на нефт и нефтопродукти спрямо същия период на предходната година, пише в становището на агенцията. При установяване на такива затруднения председателят на агенцията уведомява министъра на икономиката, енергетиката и туризма, който отправя искане до Европейската комисия за свикване на консултации между държавите членки на ЕС.

За да се използва държавният резерв, председателят на агенцията трябва да информира министъра на икономиката и енергетиката, МС и ЕК за предприетите мерки за намеса и преодоляване на негативните ефекти от затрудняването на доставките от нефт и нефтопродукти. Според Закона за задължителните запаси от нефт и нефтопродукти, в случай на необходимост, се спазва следната последователност: отпускане на запасите на задължените лица, отпускане на запасите, създадени от агенцията след изчерпване на първоначалното количество.

Запасите, създавани и поддържани от задължените лица, се продават от тях на едро или на крайни потребители на пазарен принцип. А запасите, създадени и поддържани от агенцията, се реализират чрез лицензираните стокови борси.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още