IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се правят засилени фитосанитарни проверки на вноса на зеленчуци от Гърция

От южната ни съседка влизат развалени зеленчуци, описани като първо качество, твърдят български собственици на градини

14:19 | 28.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Ще се правят засилени фитосанитарни проверки на вноса на зеленчуци от Гърция

Българската агенция по безопасност на храните започва от утре масови фитосанитарни проверки на вноса на зеленчуци от Гърция, каза на среща със зеленчукопроизводители в град Рила агроминистърът Мирослав Найденов, съобщиха от земеделското министерство.

Днес недоволни производители на зеленчуци от Струмяни, Кресна, Симитли, Сандански и Петрич се бяха организирали за протест на главен път Е-79 заради ниските изкупни цени на доматите. На срещата с министъра те заявиха, че от Гърция в България влизат развалени домати. Описани са като първо качество, а всъщност са брак и се предлагат по 10-15 ст. за килограм. Същото важи и за краставиците, казаха земеделците.

Найденов обясни, че пазарът в Евросъюза е свободен и вносът не може да се ограничи, но ще се засилят проверките за качеството по границите. Същото важи и за месните продукти.

Агроминистърът ще иска от министъра на финансите Симеон Дянков да започнат проверки дали продукцията влиза с нужните документи и дали се плащат данъци.

На срещата с производителите Найденов припомни, че догодина те може да получават субсидии за килограм продукция. Преди седмица обаче стана ясно, че производството на качествени плодове и зеленчуци ще бъде подпомогнато с 15 млн. лв., но само ако Еврокомисията одобри българското предложение за насърчаване на сектора.

Найденов призова градинарите да се сдружават, за да конкурират гръцките производители. В Гърция стопаните били обединени в кооперативи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още