IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 28 юли

07:41 | 28.07.11 г.
Преглед на печата за 28 юли

По-скъп паркинг за чист въздух

в. Стандарт

С по-високи цени за паркиране в центъра общините ще се борят с мръсния въздух. "Сините зони" в градовете ще бъдат разширени, а там където няма, ще бъдат въведени. Това е една от мерките, които предлагат общините с наднормено съдържание на прах във въздуха в програмите си за справяне с проблема. 29 кметства са дали предложенията си за изчистване на въздуха до екоминистерството. Сред предложенията са въвеждане на диференцирани такси за паркиране, забрана тирове да влизат в градския център, изискване за по-висока екокатегория за МПС-та. Някои кметове обаче предлагат и мерки, с които ще се подобри качеството на живот на хората като залесяване и затревяване на открити терени край пътищата, ремонт на пътищата и по-често миене на улиците.

Спасяват железниците с € 240 млн.

в. Стандарт

Парламентът вчера разреши на кабинета да сключи заемно споразумение за първи програмен заем с Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР) за реформи в железопътния сектор. Предвижда се програмата за развитие на жп сектора да бъде подпомогната от Световната банка с три заема за периода 2011-2013 г., всеки от които е 80 млн. евро, или общо 240 млн. евро. Първият транш от 80 млн. евро е за погасяване на просрочените задължения към доставчици, на заеми и забавени задължения на НК "Железопътна инфраструктура" и ремонт на локомотиви и вагони.

Горските имоти ще имат две цени - пазарна и нормативна

в. Дневник

Горите вече ще имат две цени - пазарна и нормативна. Това реши днес правителството с приемането на Наредба за оценка на поземлени имоти в горски територии. Документът отразява направените през март промени в Закона за горите, както и европейските директиви в областта на оценителската дейност. Досега цените на горите се определяха само нормативно.

Сега пазарната им оценка ще бъде средната цена от сделки с поземлени имоти в горски територии, сключени през последната година. Ако не е имало сделки в този район през последните 12 месеца, тогава ще се използват пазарните цени за поземлените имоти в горски територии за населеното място, в което попада имотът.

Телекомите търсят алтернативи заради срива в стационарната телефония

в. Дневник

С 25.8% са се свили приходите на българските телекомуникационни оператори от стационарна телефония за миналата година, а пазарът е паднал до 381.5 млн. лв.

Това показват данните от годишния доклад на Комисията за регулиране на съобщенията, според който на този пазар се броят общо 21 компании, от които една - "Виваком" (както е търговското име на "Българска телекомуникационна компания") държи над 90% и контролира един от най-важните елементи за сектора - каналната мрежа, по която по закон трябва да бъде разположена кабелната инфраструктура на телекомите.

Основните й конкуренти - "М-тел" и "Глобул" - също залагат много на фиксираната телефония, която генерира около 12.1% от телекомуникационния пазар у нас. Двата телекома заедно с алтернативните компании от сектора разчитат най-вече на корпоративните клиенти, тъй като те са един от най-сериозните потребители на услугата у нас.

Изборът на шеф на НОИ остава за наесен

в. Сега

Непреодолими разногласия сред управляващите оставят избора на нов шеф на НОИ за след ваканцията на парламента, а може би и след изборите, за да не се създава излишно напрежение точно преди вота. Голяма част от групата на ГЕРБ стоят зад новопоявилия се кандидат Тодор Шопов, който е член на консултативния съвет на Сметната палата, но финансовият министър Симеон Дянков държи на своя фаворит Бисер Петков. Петков е бивш зам.-шеф на КФН. "Ще има нужда от висш арбитраж, а премиерът Бойко Борисов едва ли ще иска да се конфронтира с депутатите си преди избори", обясниха депутати от мнозинството пред "Сега".
В надпреварата, както заръча премиерът Бойко Борисов, вече са трима играчи - Бисер Петков, Тодор Шопов и Георги Георгиев, за когото се знае, че идва от системата на НАП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още