IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 27 юли

07:37 | 27.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 27 юли

Митничари ще засичат тока

в. Стандарт

Митничарите ще засичат електромера на Енергото. Целта е да се затегне контролът върху търговци и производители на електроенергия, тъй като за тока за бизнеса се дължи акциз в размер на 2 лв. за мегаватчас. Но ако токът се използва за бита, акциз няма.

От Министерството на финансите предлагат да се въведе изискване производители и търговци на ток да предават на всеки три месеца данни на Агенция "Митници" от своите измервателни уреди за количеството пласирана електроенергия. Така на практика митничарите ще получават данни от електромерите на трите електроразпределителни дружества в страната - ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН. Това предвижда подготвена промяна в наредбата за специфичните изисквания и митническия контрол върху средствата за измерване на акцизни стоки.

Хвалим домата на пет континента

в. Стандарт

Българският зарзават може да се прочуе на пет континента, стига да се намерят мераклии да го рекламират с пари от Европа. Брюксел отпусна близо 15 млн. евро за промоционална програма за популяризиране на консумацията на пресни плодове и зеленчуци в Азия, Северна и Латинска Америка, Северна Африка и европейските страни.

Целта е да се върне доверието в зарзавата, произведен в ЕС, след заразата с опасната бактерия ешерихия коли, която срина продажбите. Кандидатите трябва да са сдружения на производители или на производители и търговци, които са създадени поне преди две години. Членовете на сдружението трябва да имат пазарен дял за продуктите най-малко от 30%, а съюзът трябва да притежава собствено електронно или книжно издание, което отразява дейността му.

Кражбите растат, хората дори не търсят полицията

в. Дневник

Българите все по-малко вярват на полицията и предпочитат да не се обръщат към нея, когато станат жертва на престъпление. Това показва докладът „Динамика на конвенционалната престъпност 2001 - 2010 г.“ на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

Причините хората да не търсят помощ от органите на реда не са „нито икономически, нито криминални, а по-скоро са продиктувани от политическата ситуация и доверието към правителството“, се посочва в анализа. Според ЦИД другата причина за недоверието е, че се увеличават престъпленията с по-незначителни щети и гражданите не смятат, че полицаите ще си дадат труда да разследват кражбата на един телевизор или пет кокошки. Затова предпочитат сами да намерят извършителя или да се обърнат към друга институция – например прокуратура или кмет на по-малко селище.

Фирмите да си отглеждат ученици

в. Дневник

Учениците в горните класове на техникумите да сключват трудови договори с фирми. Компаниите щe ги обучават по специална програма и ще им плащат заплата. Най-добре представилите се ще бъдат наети за постоянно, след като завършат образованието си.

Тази идея е предложила Германско-българската индустриално-търговска камара на среща с министерствата на труда и на образованието. Целта е с помощта на бизнеса да се преодолее дефицитът на обучени кадри, а младите хора да завършват средното си образование с добри познания за практиката, за да могат бързо да намерят работа.

Заради липса на пари и ИСУЛ спира приема на нови онкоболни

в. Сега

Университетската болница "Царица Йоанна-ИСУЛ" няма да приема нови онкоболни през август и септември заради липсата на пари. Директорът Бойко Коруков е издал заповед новите пациенти да се пренасочват към районните онкологични центрове. Причината е: финансовият ресурс на болницата да се използва по-ефективно, става ясно от заповедта, разпространена от Центъра за защита правата на пациентите.

От март лекарствата за онкоболни вече се купуват от самите болници, а не от здравното министерство, както бе дотогава. Пациентските организации посрещнаха на нож решението на ИСУЛ и го определиха като дискриминация на онкоболните.

Добрите университети ще приемат бакалаври срещу заплащане

в. Сега

Висшите училища с по-висока акредитация ще обучават платени бакалаври и докторанти. Това реши парламентарната комисия по образование, която прие на второ четене промени в закона. В момента само за учебните 2010/2011 и 2011/2012 г. вузовете с оценка "добра" и "много добра" могат да приемат бакалаври срещу заплащане, но ако са до 5% от капацитета на професионалното направление.

Въвежда се 10-степенна скала за акредитация на висшите училища. По предложение на Снежана Дукова от ГЕРБ депутатите решиха, че вузовете ще приемат за платени магистри висшисти, които имат успех от предходното образование 3.50, а не добър 4.00, както е в момента.

НЕК умува как да реагира за АЕЦ "Белене"

в. Новинар

НЕК ще избере най-подходящия начин за реакция във връзка със заявеното от „Атомстройекспорт” намерение да заведе иск пред Арбитражния съд в Париж за 58 млн. евро заради закъснения по проекта АЕЦ „Белене”. Това заяви икономическият министър Трайчо Трайков. Юристите на НЕК са подготвили сериозни анализи, които показват сценариите, по които НЕК може реагира.

От „Атомстройекспорт” са обяснили, че не е било възможно да не предявят претенции към България, защото в противен случай ще им бъде потърсена отговорност от руските фискални органи, тъй като компанията не била плащала данъци за приходи, които е трябвало да реализира.

Кунева се вкара в измислен скандал с регистрацията

в. Новинар

Кандидатът за президент Меглена Кунева сама се вкара в измислен скандал. В първия ден, в който Централната избирателна комисия започна да приема подписи за регистрация на партии и коалиции за участие в местните избори, нейният предизборен щаб реши да внесе подписи за участие в президентските избори.

Това обаче може да се случи от 5 август, обясни говорителят на ЦИК Бисер Троянов. Въпреки гафа ден по-късно Кунева даде пресконференция, в която обясни, че е разочарована от отказа на ЦИК да регистрира кандидатурата й и дори съзря партиен картел, който действа срещу нея.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още