IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България предлага на Йордания 800 хил. тона пшеница

Целта е да бъде сключен договор поне за следващите 5 години

13:41 | 26.07.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
България предлага на Йордания 800 хил. тона пшеница

България може да изнася жито за Йордания и да осигури целия внос на зърно в страната. Това се договориха агроминистърът Мирослав Найденов и колегата му от Йордания Самир Хабашне, съобщиха от агроминистерството.

Обсъжданото количество е около 800 хил. тона пшеница. Целта е да бъде сключен дългосрочен договор поне за 5 години, каза още Найденов. Отделно Йордания има интерес към български ечемик, царевица и фуражи.

На срещата Хабашне е благодарил за дарение от 100 елена-лопатари от България. През март при посещението на Мирослав Найденов в Йордания България обеща да подари на страната елените, за да се развива там ловен туризъм. Животните ще бъдат транспортирани през октомври.

Той посочил, че Йордания може да внася български пшеница, ечемик и царевица, а да експортира произведени през зимата зеленчуци и плодове, както и зехтин.

България вече е започнала износ на пилешко месо за Йордания. Предстои да падне забраната за внос на агнешко месо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
alzag
преди 12 години
Маряне, пропускаш 2 факта1 в България има зърнопроизводител, който може и сам да извърши подобна сделка2 най-вероятно министъра е договарял не конкретна сделка, а квота (рамково сътрудничество) от която да се възползва всеки зърнопроизводител, който има желание при предварително ясни параметри да изнесе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
evlogi
преди 12 години
Бе кво се учудваш,този министър е постоянен извор на бисери и рядък ***,не случайно му викат Миро мършата.На него понятия като пазар и пазарна икономика са му тотално неизвестни, но все пак не е виновен човека , той си е един обикновен ветеринарен лекар,виновни са някои други умни глави че го държат на място,което не е за него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
mpy_yordanov
преди 12 години
Освен това 800 хил. тона е близо половината от нашия износ, тоест никой не може да изкупи от хилядите производители и да изнесе това количество, освен ако не плати премия от 20% над цената в Будапеща или Париж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
mpy_yordanov
преди 12 години
Единственото което се чудя, е държавата произвежда ли пшеница?, за да я продава, държавата търговец на зърно ли е?, за да изнася, и пшеницата не е ли световна борсова стока?.Как Мирослав Найденов ще принуди някой от световните търговци на зърно, да вземат зърното от Балчик и да го откарат в Йордания? Или как ще принуди българските производители да продадат на йорданските търговци на пшеница или директно на Йорданската държава? Другите държави вносители правят търгове и чакат оферти. Например Египет обявява търг за внос на определено количество при определено качество и чака оферти.Аз си мислех, че който търговец даде най-добра цена, той ще купи българската пшеница, но явно не пазарът, а Найденов ще реши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
SEBULBA
преди 12 години
Това е добре! Връщаме се на традиционни за нас пазари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още