IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България може да заведе контраиск срещу "Атомстройeкспорт"

Засега няма официално потвърждение, че руската компания ще съди НЕК, заявиха от министерството на икономиката

10:01 | 22.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
България може да заведе контраиск срещу "Атомстройeкспорт"

България може да заведе контраиск срещу руската компания "Атомстройeкспорт", съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). Вчера руската информационна агенция „Новости“ (РИА Новости) съобщи, че "Атомстройекспорт" е подала иск в Международния арбитражен съд в Париж срещу българската Национална електрическа компания (НЕК) за изплащане на обезщетение от 58 млн. евро заради забавянето на проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“ .

Несериозно е да се очаква да се коментират неназовани източници. Ако това наистина е факт и ако руската страна официално потвърди тази информация, българската страна има легитимни контрапретенции, надвишаващи размера на цитираната сума и веднага ще заведе контраиск, е записано в прессъобщението от МИЕТ.

Според вчерашното съобщение, в което се цитира говорител на руската компания, "Атомстройeкспорт" е изпълнил определен обем работи за изграждането на АЕЦ „Белене“, привличайки по молба на българската страна кредитни ресурси.

„Във връзка със сложното финансово положение на българския клиент, по негова молба бе предоставена отсрочка за плащането и беше съгласуван съответният график за погасяването. Тъй като графикът за плащане от страна на клиента не се спазва, руската компания е принудена да се обърне към съда, тъй като в противен случай към нея могат да бъдат предявени претенции от руските данъчни служби", е посочил пред РИА Новости говорителят на компанията.

В началото на юли 2011 г. НЕК и "Атомстройекспорт" подписаха документ, с който удължиха с три месеца времето, през което трябав да бъде отговорено на въпроси по техническия проект, изискванията за безопасност и финансовите условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още