IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Атомстройeкспорт подаде иск срещу НЕК заради АЕЦ "Белене"

Руската компания иска 58 млн. евро за извършена дейност, "по която двете страни имат подписани сертификати за изпълнена работа"

22:31 | 21.07.11 г.
<p>
	АЕЦ &quot;Белене&quot;. <em>Снимка: http://www.belene-npp.com/</em></p>

АЕЦ "Белене". Снимка: http://www.belene-npp.com/

Руската компания Атомстройeкспорт подаде иск в Международния арбитражен съд в Париж срещу българската Национална електрическа компания с искане за изплащане на 58 млн. евро за работата по проекта на АЕЦ „Белене“, съобщи говорител на руската компания, цитиран от РИА „Новости“.

„Мярката е процесуално необходима, тъй като става дума за заплащане на вече изпълнени работи, по които двете страни имат подписани сертификати за изпълнена работа“, каза говорителят.

По думите му „Атомстройeкспорт е изпълнил определен обем работи за изграждането на АЕЦ „Белене“, привличайки по молба на българската страна кредитни ресурси“.

„На българския клиент във връзка със сложното му финансово положение по негова молба бе предоставена отсрочка за плащането и бе съгласуван съответният график за погасяването. Тъй като графикът за плащане от страна на клиента не се спазва, руската компания е принудена да се обърне към съда, тъй като в противен случай към нея могат да бъдат предявени претенции от руските данъчни служби по повод неприемането на мерки за изискване на приходи от износ и като следствие – неплащане на данъци от нейна страна в руския бюджет“, добави той.

Разглеждането на иска ще бъде първата съдебна процедура в отношенията между Атомстройeкспорт и НЕК.

Според говорителя на руската компания „не трябва да се изключват и следващи искове от руската компания във връзка с неизпълнение на задължения от българската страна, посочени в подписаните двустранни документи“.

При това той подчерта, че настоящите действия не трябва да се разглеждат като форма на натиск върху клиента с цел той да ускори вземането на решения.

„Атомстройeкспорт се отнася с уважение към желанието на клиента да си изясни всички нюанси от толкова сложен проект като изграждането на АЕЦ „Белене“, особено като се вземе предвид необходимостта от потвърждение за това дали проектът отговаря на всички норми и изисквания за сигурност, приемани в Европейския съюз след аварията в японската атомна електростанция“, подчерта говорителят.

Международният търг за изграждането на двата реактора на АЕЦ „Белене“ бе обявен през 2005 г. Победител в търга бе Атомстройeкспорт, а договорът с НЕК бе сключен през 2008 г.

През 2009 г. обаче от проекта излезе германската компания RWE, която отговаряше за 49% от финансирането, докато контролният пакет от 51% е в българското правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още