IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 21 юли

07:49 | 21.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 21 юли

Независими искат да изместят „Атака“ като партньор на ГЕРБ

в. Дневник

Дванайсет независими депутати, напуснали или изключени от групите на РЗС, „Атака“, ДПС и „Синята коалиция“, за първи път вчера се държаха като парламентарна група и в обща декларация предложиха на ГЕРБ подкрепа за правителството, вместо то „отново да стане заложник на Волен Сидеров и кукловодите му“. Отцепниците излязоха с документ, в който обявиха, че ще гласуват против внесения вот на недоверие.

ГЕРБ има 117 депутати и с подкрепата на 12 независими ще има мнозинство от 129 представители.

Държавата отново ще се опита да продаде 36% от „Арсенал“

в. Дневник

Държавата отново ще се опита да продаде миноритарния си дял от 36% в оръжейния завод „Арсенал“ - Казанлък, научи „Дневник“ от министерството на икономиката. Проблемът е, че няма интерес към него, а преговорите с мажоритарния собственик вървят трудно заради цената, коментира министърът на икономиката Трайчо Трайков.

Той обясни, че предлаганата от „Арсенал 2000“ цена е суперниска - около три пъти по-малка от определената от оценител пазарна оценка, но не каза размера й. Това е основната причина да не се стигне до продажба на държавния дял.

Борисов обяви критиките на Брюксел за похвала

в. Сега

България получи остри критики вчера за несправяне в борбата с организираната престъпност и корупцията на високо равнище, каквито не бе виждала от две години в докладите на Европейската комисия. Правителството обаче прецени, че то не носи вина за провала в битката срещу престъпността, а критиките са насочени към съда.

"Това е поздравление за мен", обяви вчера пред своите депутати премиерът Бойко Борисов. ЕК е на мнение, че българското правителство демонстрира трайна политическа воля да продължи стратегията си за провеждане на реформи и сега предстои ръководството на съдебната власт да покаже, че има воля за провеждането на необходимите реформи, разтълкува той.

И слабото, и голямото търсене са виновни за скъпия бензин

в. Сега

Властта съвсем се оплете за начина на формиране на цените на горивата и причините за тяхното повишение. Според противоречивите обяснения на "ЛУКойл" и на правителството от март насам бензинът и дизелът у нас чупят рекорди и когато търсенето е свито, както бе пред няколко месеца, и когато потреблението расте заради отпускарския сезон.

Вчера от "Синята коалиция" заподозряха рафинерията и кабинета в комбина. "Правителството и "ЛУКойл" в комбина изпразват джоба на българските граждани", заяви депутатът Михаил Михайлов от СДС. Той напомни, че на световните пазари цената на петрола пада, а у нас в последните 2 седмици бензинът е достигнал рекордните 2.60 лв. С високите стойности на горивата според него кабинетът си пълни бюджета, а "ЛУКойл" генерира печалба.

България не изпълнява решенията на Страсбург

в. Сега

България и още 8 от 47-те страни в Съвета на Европа не изпълняват в достатъчно голяма степен или изцяло игнорират много от решенията на Европейския съд по правата на човека. Това са резултатите от проучване на комисаря по правата на човека Томас Хамарберг, съобщи пресслужбата на Съвета на Европа.

Обикновено става дума за неизплащане на обезщетения.  През май правосъдният министър Маргарита Попова обяви, че правни експерти обсъждат създаването на фонд, обезпечен от държавата, който да обезщетява засегнатите от бавното правосъдие у нас.

ЦКБ купи банка във Волжска България

в. Стандарт

Централна кооперативна банка си купи трезор в Татарстан. Руската република е известна като старата родина на прабългарите или Волжска България. Разрешението на БНБ за сделката е дадено на 2 май 2011 г., личи от регистъра на централната банка.

Най-вероятно сделката е за Татинвестбанка, в която "Химимпорт" притежава дял от 2008 г., предположиха банкери. От руските медии става ясно, че през юли 2011 г. българският холдинг е консолидирал 92 на сто от акциите на трезора.

Техническа полиция за автобусите

в. Стандарт

Да се създаде техническа полиция, която да проверява изправността на всички транспортни средства - автобуси, ТИР-ове и коли на пътя. Тази мярка за увеличаване безопасността на движението предложи Красимир Лалов, председател на конфедерацията на сдруженията в автомобилния транспорт по време на заседание на експертната междуведомствена работна група. Тя бе създадена със заповед на министъра на транспорта Ивайло Московски след катастрофата на автобус на магистрала "Тракия", при която загинаха осем души

През януари 2012 г. ще бъдат прелицензирани по-голямата част от автобусните превозвачи при завишени изисквания за наличие на техническо лице - механик, за технически предпътен преглед, за наличие на медицински предпътен преглед на водачите, за финансова стабилност на превозвача и др., каза новият изпълнителен директор на ИА "Автомобилна администрация" Валентин Божков.

"Ипон" получава 40 000 лв. от държавата

в. Новинар

Карате клуб "Ипон", основан през 1995 г. от премиера Бойко Борисов и Александър Славков, получава държавно финансиране от близо 40 000 лв. Сумата се отпуска с постановление на кабинета от 15 юли и е за проекта "Устойчиви спортно-социални дейности".

С постановлението финансиране получават и пет неправителствени организации на обща стойност 203 097 лв.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още