IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Експерт: Царевицата може да поскъпне най-силно от зърнените култури през 2011 г.

Има тенденция към увеличаване на площите с царевица у нас, казва директорът на Института по царевицата в Кнежа Димитрина Илчовска

09:25 | 20.07.11 г.
Експерт: Царевицата може да поскъпне най-силно от зърнените култури през 2011 г.

Цената на царевицата тази година може да покаже най-значителен ръст сред зърнените култури на фона на силното търсене на развиващите се пазари, особено в Китай, прогнозира в интервю за БТА доц. д-р Димитрина Илчовска, директор на Института по царевицата в Кнежа.

В рамките на Европейския съюз аналитиците на френската агенция Strategie Grains предвиждат производството на царевично зърно да достигне 59 млн. тона, като отбелязват много ниски запаси от царевица, посочва Илчовска.

По думите й според оценки на независими експерти запасите от царевица в САЩ към 1 юни са с 21 на сто по-ниски в сравнение със същия период на миналата година. Освен това площите, засети с царевица в САЩ, могат да се окажат по-малко вследствие на наводненията тази пролет в Средния Запад.

Според Илчовска има тенденция към увеличаване на площите с царевица у нас, както и към увеличаване на общото производство на културата в сравнение с предходни години.

През 2011 година площите, засети с царевица в страната, са в размер на 3 753 929 дка (по предварителни данни на Министерството на земеделието и храните). В сравнение с предходните години се забелязва тенденция за увеличаването им с около 300 хил. дка.

Наблюдения на Илчовска показват, че посевите с царевица у нас към днешна дата са в много добро състояние, но тя предупреждава, че оттук насетне реколтата ще бъде зависима от фактора "вода".

Тя препоръчва на земеделските производители, които имат възможност да напояват, да следят пределната полска влагоемност (ППВ) на почвата и когато тя достигне 80 процента, да започнат поливане с поливна норма 40 м3/дка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още