IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 18 юли

07:47 | 18.07.11 г.
Преглед на печата за 18 юли

Леко затопляне на пазара на имоти и кредити
в. Дневник

Леко раздвижване на пазара на имоти и повишено търсене на потребителски и жилищни кредити. Това е тенденцията, която се очертава в последните месеци според брокери и банкери.

Рано е да се говори за трайно положителни сигнали, предпазливи са банките, които "Дневник" потърси за коментар. През последната година те активно предлагаха заеми с намалена лихва. Резултатът е повишено търсене и на потребителски, и на ипотечни кредити.

Държавата ще се опита да увеличи конкуренцията при разпространението на цифрова телевизия
в. Дневник

Търг за нови два лиценза за изграждане на т.нар. мултиплексори (устройства, които смесват сигналите на различни телевизии и ги разпространяват като единен цифров сигнал, бел. авт.) готви българската държава.

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е пуснала обявление за обществени консултации във връзка с използването на ресурса в радиочестотната лента в диапазона 2500- 2690 MHz. Според съобщението освободените честоти ще бъдат използвани за "наземни системи, позволяващи предоставянето на електронни съобщителни услуги". Голяма част от тази честотна лента се използва за целите на националната сигурност и отбраната, става ясно от обявлението на КРС.

По-високите осигуровки пращат цели сектори в сивата икономика
в. Сега

Увеличаването на осигуровките изпраща цели сектори към сивата икономика, доказват последните данни на Националния осигурителен институт. Не кризата, а сериозното повишаване на минималния осигурителен доход води до намаление с около 60 000 души на самоосигуряващите се и с около 15 000 на земеделските производители.


След като през 2010 г. правителството реши хората от свободните професии да внасят осигуровки най-малко върху 420 лв. вместо върху само 260 лв., броят на самоосигуряващите се изведнъж се срина с близо 40 000. Докато през 2009 г. те са били около 230 000, след увеличението на осигурителната тежест са под 190 000. Малко вероятно е проблемът за този спад да е кризата, тъй като през 2009 г., когато тя вече тресеше икономиката ни, хората започнаха да се спасяват сами и тогава от НОИ дори отчетоха с около 25 000 повече самоосигуряващи се от планираните.

Грешки в системата на НАП още тормозят бизнеса
в. Сега

Софтуерът на НАП, с който се обработват данъчните декларации, задължения и платежните нареждания на фирмите, продължава да вгорчава живота на бизнеса. По данни на "Сега" компании с безупречно данъчно досие още получават "честитки" от приходната администрация за неплатени осигуровки и данъци за периоди, за които НАП им е издала документ, че не дължат нищо. При това върху несъществуващите задължения се начисляват и наказателни лихви.

Има случаи, в които фирми са надвнесли, а системата отчита разминаване с дължимата сума и ги класира като длъжници. При подаването на годишните декларации за 2010 г. отново са възникнали проблеми, след като според счетоводители софтуерът на НАП "разкрил", че някои компании имат неплатени осигуровки за предната година и им начислил лихви. А опарените компании имат документи, че всичките им задължения са изчистени.

Ваканция за борчове
в. Стандарт

Ваканция за борчовете си ще могат да получат закъсалите фирми. Временно отлагане на фалита предвиждат промени в Закона за малките и средните предприятия, подготвени от икономическото министерство. Според тях длъжникът може да поиска от съда защита от кредиторите си за определено време. Докато тече процедурата, магистратите имат право да откажат банкрут на затъналото предприятие. Така собственикът ще получи глътка въздух, като ще има време да се споразумее с контрагентите си, на които дължи пари.

За да получи защита от Темида обаче, длъжникът трябва да предложи споразумение с кредиторите и план за излизане от затруднението. Сред вариантите е фирмата, която е на червено, да бъде продадена изцяло или част от акциите й да бъдат дадени на кредиторите.

6 бона за хектар гора
в. Стандарт

Ценоразпис, по който да се определя колко струва всеки декар държавна и общинска гора, пускат от Изпълнителната агенция по горите. Сумите са в подготвена наредба, която чака одобрението на Министерски съвет. Документът предвижда най-скъпата гора да струва 6625 лв. на хектар, а най-евтината - 750 лв. Така ще се сложи ред при замените и продажбите на гори. Цената се определя според местонахождението на парцела, надморската височина и качествата на почвата.

Най-скъпи са южните гори близо до границата или в Мизийската област, които растат на надморска височина между 0 и 800 метра, със средно бедна или богата влажна почва. Парцелите в Тракия достигат най-много 5000 лв. за хектар. Наредбата обаче предвижда оскъпяване на всеки парцел, който е в близост до морски или планински курорт или до голям град.

“Кремиковци” готов да плаща на кредитори
в. Стандарт

Кредиторите на "Кремиковци" са по-близо до получаване на парите си. Сметката за разпределение на задълженията към кредитори и работници е изготвена. Това става ясно от обявление в Търговския регистър, направено на 16 юли 2011 г. В срок от 14 дни след това се приемат възражения към изготвената сметка. Сумата от 316 млн. лева, която платиха новите собственици на активите на комбината "Елтрейд къмпани", няма да стигне за погасяване на всички задължения. Тя ще покрие само вземания на обезпечените кредитори, разходите по несъстоятелността на фалиралия комбинат, заплатите на работниците и задълженията към държавата. Кредитори, които подадат възражения в рамките на 14-дневния срок след обявлението, ще се съберат на открито заседание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още